Na hlavný obsah

Rusko pociťuje ku čínsko-taiwanským vzťahom „solidaritu“

Čína varovala spojené štáta aby sa "nezahrávali s ohňom".

Rusko pociťuje ku čínsko-taiwanským vzťahom „solidaritu“
Americký prezident Joe Biden a čínsky prezident Si Ťin-pching. Foto: TASR/AP

Kremeľ vyjadril v piatok „solidaritu“ s postojom Číny k Taiwanu. Rusko sa vyjadrilo potom, čo čínsky prezident Si Ťin-pching varoval Spojené štáty, aby sa v prípade tohto ostrova „nezahrávali s ohňom“. Správu o tom podala agentúra AFP.

„Určite pociťujeme solidaritu. Rešpektujeme čínsku suverenitu a územnú celistvosť a veríme, že žiadna krajina sveta nemôže mať právo toto spochybňovať alebo podniknúť nejaké kroky… Sme presvedčení, že takéto správanie na medzinárodnej scéne spôsobuje len ďalšie napätie,“ uviedol v tejto súvislosti hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

Čínsky prezident Si Ťin-pching a jeho americký náprotivok Joe Biden absolvovali vo štvrtok (28. 7.) „hlboký a otvorený“ telefonický rozhovor, počas ktorého predstaviteľ Pekingu varoval Spojené štáty, aby sa v prípade Taiwanu „nezahrávali s ohňom„, uviedli čínske štátne médiá.

Taiwanu podľa AFP neustále hrozí, že ho napadne Čína. Tá vníma tento nezávislý ostrov s vlastnou demokratickou vládou za súčasť svojho územia. Ruský útok na Ukrajinu pritom zosilnil obavy, že by Čína mohla anektovať Taiwan.

Peking si navyše udržiava s Moskvou priateľské vzťahy. Západné krajiny sa na druhú stranu snažia čo možno najviac izolovať Rusko pre jeho agresiu na Ukrajine.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet