Na hlavný obsah

Rusko sa po roku 2024 stiahne z Medzinárodnej vesmírnej stanice

Chce vybudovať vlastnú orbitálnu stanicu.

Rusko sa po roku 2024 stiahne z Medzinárodnej vesmírnej stanice
Medzinárodná vesmírna stanica. Foto: TASR/AP

Rusko sa po roku 2024 stiahne z projektu Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS). Na rokovaní s prezidentom Vladimirom Putinom to povedal nový šéf ruskej vesmírnej agentúry Roskosmos Jurij Borisov. Rusko chce podľa neho vybudovať vlastnú orbitálnu stanicu.

„Samozrejme budeme plniť všetky naše záväzky voči našim partnerom, ale rozhodnutie o odchode z tejto stanice po roku 2024 bolo prijaté,“ povedal Borisov. „Myslím, že dovtedy začneme vytvárať ruskú orbitálnu stanicu,“ dodal.

Vybudovanie ruskej orbitálnej stanice (ROSS) bude podľa neho hlavnou prioritou Roskosmosu v oblasti pilotovanej kozmonautiky.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v utorok (26. 7.) na otázku agentúry TASS povedal, že rozhodnutie Ruska odstúpiť z projektu ISS po roku 2024 prijali už skôr. Podľa agentúry AP Borisovo vyhlásenie potvrdilo predchádzajúce vyjadrenie ruských predstaviteľov o zámeroch Moskvy opustiť Medzinárodnú vesmírnu stanicu po tomto roku.

Traja Američania, traja Rusi a Talianka

Borisov stál na čele ruskej vesmírnej agentúry v polovici júla po tom, ako na tejto pozícii nahradil Dmitrija Rogozina. Dovtedy Borisov zastával funkciu vicepremiéra, kedy sa venoval otázkam vesmíru a vojensko-priemyselných komplexov.

Rozhodnutie Ruska odísť z ISS prichádza v čase mimoriadneho napätia medzi Moskvou a Západom pre ruskú vojenskú agresiu na Ukrajine. Napriek rozkolu sa však americká vesmírna agentúra NASA a Roskosmos začiatkom mesiaca dohodli na pokračovaní spoločných letov na stanicu, poznamenala AP.

Medzinárodná vesmírna stanica v súčasnosti zostáva jednou z posledných oblastí spolupráce medzi Moskvou a Západom, ktorý na Rusko uvalil sankcie pre inváziu na Ukrajinu.

Napriek vypätej situácii na Zemi sedem obyvateľov ISS opakovane tvrdilo, že spolu na orbite vychádzajú dobre, rovnako ako riadiace tímy v americkom Houstone a Moskve, poznamenala už skôr AP. Súčasné osadenstvo stanice tvoria traja Američania, traja Rusi a Talianka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet