Na hlavný obsah

Rusko tvrdí, že jeho rakety v prístave Odesa mierili na vojenské ciele

Dopadli necelých 24 hodín po podpise dohody o vývoze obilia.

Rusko tvrdí, že jeho rakety v prístave Odesa mierili na vojenské ciele
Protitankové bariéry v centre Odesy. Foto: ČTK/ABACA

Rusko tvrdí, že sobotňajší (23.7.) raketový úder na prístav Odesa mieril na vojenské ciele a zasiahol vojenskú loď. Uviedla to dnes hovorkyňa ministerstva zahraničia Marija Zacharovová.

Ministerstvo obrany oznámilo, že rakety zničili tiež sklad s protilodnými strelami Harpoon, ktoré Ukrajine dodali Američania. V sobotu (23.7.) Moskva nechcela útok komentovať, ale Ankare podľa tureckých zdrojov oznámila, že s ním nemá nič spoločné.

Rakety na Odesu dopadli necelých 24 hodín po tom, ako zástupcovia Ruska a Ukrajiny podpísali dohodu o vývoze ukrajinského obilia. Má sa nakladať okrem iného práve v odeskom prístave.

„Strely Kalibr zničili vojenskú infraštruktúru v prístave Odesa presne miereným úderom,“ napísala Zacharovová na sociálnej sieti telegram. Podľa agentúry AFP tak reagovala na vyjadrenia ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, ktorý útok označil za barbarský a ktorý povedal, že tento čin znovu ukázal, že Moskve sa nedá dôverovať.

„Ďalekonosné presne navádzané rakety zničili v areáli dokov prístavu Odesa kotviacu ukrajinskú vojenskú loď a sklad s protilodnými strelami Harpoon dodanými z USA,“ uviedlo dnes podľa agentúry Interfax ruské ministerstvo obrany.

V piatok (22.7.) ministri Ruska a Ukrajiny podpísali v Istanbule dohodu, ktorá má umožniť vývoz ukrajinského obilia z čiernomorských prístavov Odesa, Čornomorsk a Južne. Dohoda, ktorú sprostredkovali OSN a Turecko, počíta s tým, že plavidlá s obilím budú môcť plávať námornými humanitárnymi koridormi.

Kyjev v sobotu (23.7.) uviedol, že prípravy na obnovenie vývozu obilia z čiernomorských prístavov napriek útoku na Odesu pokračujú. Podľa ukrajinskej armády úder nepoškodil skladisko obilia v prístave, nespôsobil významné škody ani si nevyžiadal obete, zasiahol ale čerpaciu stanicu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet