Na hlavný obsah

Rusko vraj posilňuje svoje jednotky na Ukrajine žoldniermi z Vagnerovej skupiny

Tá však nedávno utrpela veľké straty.

Rusko vraj posilňuje svoje jednotky na Ukrajine žoldniermi z Vagnerovej skupiny
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Rusko využilo žoldnierov z ruskej Vagnerovej skupiny na posilnenie svojich jednotiek na Ukrajine. Vo svojom pravidelnom hlásení to v pondelok (18. 7.) s odvolaním sa na vojenskú rozviedku uviedlo britské ministerstvo obrany.

Vagnerovci podľa neho takmer určite zohrali ústrednú úlohu v nedávnych bojoch, vrátane dobytia Popasny a Lysyčansku. Tieto boje však spôsobili skupine ťažké straty.

Vagnerovci preto podľa britskej vojenskej rozviedky znižujú náborové štandardy a zamestnávajú teraz tiež odsúdených a inak nežiaduce osoby. Noví členovia skupiny navyše teraz dostávajú len veľmi obmedzený výcvik.

„To bude mať s veľkou pravdepodobnosťou vplyv na budúcu operačnú efektivitu skupiny a zníži jej hodnotu ako opory pravidelných ruských síl,“ uvádza sa v hlásení.

Kremeľ napojenie na skupinu odmieta

Ruského miliardára Jevgenija Prigožina, ktorý má blízko ku Kremľa a podľa viacerých médií žoldniersku skupinu financuje a ovláda, nedávno vyznamenali titulom Hrdina Ruskej federácie za úspechy svojich ľudí v Luhanskej oblasti. Kremeľ napojenie na skupinu odmieta.

V čase, keď Kremeľ obmieňa mnoho vysokopostavených ruských veliteľov, to pravdepodobne prehĺbi roztržky medzi armádou a žoldnierskou skupinou. Je tiež pravdepodobné, že to bude mať negatívny dosah na morálku ruskej armády, uviedla britská vojenská rozviedka.

Európska únia uvalila už skôr sankcie na osem ľudí a tri firmy spojené s ruskými žoldniermi. Únia sa zhodla na tom, že vagnerovci majú na svedomí okrem iného mučenie, svojvoľné zabíjanie či mimosúdne popravy. Popri Ukrajine pôsobili či pôsobia tiež v konfliktoch v Sýrii, Líbyi, Stredoafrickej republike či Sudáne.

Ukrajinský generálny štáb v pondelkovom hlásení odhadol, že Rusko od začiatku vojny, ktorá pokračuje 145. dňom, prišlo o asi 38 450 vojakov, 1 687 tankov, 3 886 obrnených vozidiel, 849 diel a 248 raketometov.

Prišli aj o 113 protileteckých zbraní, 220 lietadiel, 188 vrtuľníkov, 690 dronov, 166 striel s plochou dráhou letu, 15 plavidiel, 2 753 automobilov a cisterien a 70 kusov špeciálnej techniky. Tieto údaje však nemožno overiť z nezávislých zdrojov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet