Na hlavný obsah

Rusko zneužilo OSN na šírenie dezinformácií

Slovensko sa pripojilo k spoločnému vyhláseniu 46 krajín.

Rusko zneužilo OSN na šírenie dezinformácií
Ilustračné foto - ruské vlajky. Foto: TASR/AP

Slovensko sa pripojilo k spoločnému vyhláseniu 46 krajín. Tie odsúdili Rusko za to, že zneužilo neformálne zasadnutie Bezpečnostnej rady (BR) OSN na šírenie dezinformácií v súvislosti s vojnou na Ukrajine. Informovalo o tom v stredu (13. 7.) Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR.

Rusko sa znova pokúsilo odviesť pozornosť od vlastného porušovania Charty OSN a medzinárodného práva a cynicky ospravedlniť nevyprovokovanú a nelegálnu inváziu na Ukrajinu, uviedli signatári vyhlásenia.

Dokument zverejnili po zasadnutí BR OSN. To zvolalo Rusko tento týždeň na tému „Neonacizmus a radikálny nacionalizmus: Skúmanie základných príčin krízy na Ukrajine“.

„Odmietame pokračujúce snahy Ruska prekrúcať históriu na vlastné politické účely a presadzovať mimoriadne škodlivé falošné naratívy a dezinformácie o susedných krajinách. A to vrátane označovania iných za ‚neofašistov‘ a ‚neonacistov‘, ktoré sa nezakladá na skutočnosti,“ píše sa vo vyhlásení.

Signatári potvrdili podporu nezávislosti, zvrchovanosti a územnej celistvosti Ukrajiny v rámci jej medzinárodne uznaných hraníc.

Opätovne vyzvali Rusko, aby zastavilo nepriateľské dezinformačné kampane proti Ukrajine. Taktiež, aby ukončilo svoju útočnú vojnu a okamžite, úplne a bezpodmienečne stiahlo svoje sily z územia Ukrajiny.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet