Na hlavný obsah

Samosprávam sa výrazne zvýšia náklady za komunálny odpad

Dôvodom je nová úprava odpadu.

Samosprávam sa výrazne zvýšia náklady za komunálny odpad
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Obciam a mestám by sa mali minimálne dvojnásobne zvýšiť náklady za komunálny odpad. Dôvodom je, že odpad sa od budúceho roka nebude môcť uložiť na skládky bez mechanicko-biologickej úpravy (MBÚ).

Samosprávam, ktoré v tomto roku skládkujú s výdavkami 65 až 75 eur za tonu odpadu, môžu poplatky po zavedení úpravy narásť v ďalších rokoch na 100 až 120 eur za tonu. Uviedol to ústredný riaditeľ Kancelárie Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Michal Kaliňák.

Zavedenie MBÚ odpadov pred skládkovaním negatívne ovplyvní a zaťaží samosprávy z pohľadu financií. Obce budú podľa Kaliňáka musieť ceny od prepravných spoločností premietnuť do cien za komunálne odpady v rámci všeobecne záväzných nariadení.

Riziko nelegálnych skládok

„Zvýšenie cien za komunálne odpady vzhľadnom na životnú úroveň obyvateľov môže spôsobiť vznik nelegálnych skládok v katastrálnych územiach miest a obcí,“ upozornil. Zároveň doplnil, že pri štvorčlennej rodine predstavuje zvýšenie o 16 eur ročne. V tom však podľa neho ešte nie sú zohľadnené prevádzkové náklady na úpravu odpadu.

ZMOS zároveň tvrdí, že problémy budú aj so zavedením infraštruktúry na prevádzkovanie liniek. „Dôvodom sú vysoké vstupné investičné náklady a spustenie prevádzkovania MBÚ linky podlieha dlhšiemu povoľovaciemu procesu, či už ide o posudzovanie vplyvov na životné prostredia alebo stavebné povolenie.“

Pokračuje, že za dva roky sa proces výberu správnej technológie, nájdenia financií, zvládnutia legislatívneho procesu, výstavby a kolaudácie v čase pandémie, energetickej a surovinovej krízy stihnúť nedá.

Väčšina spoločností, ktoré ponúkajú spracovanie zmesového komunálneho odpadu, má projekty na úpravu odpadov v procese posudzovania vplyvov na životné prostredie. „No podľa ich vyjadrení zatiaľ nevydali ani jednej spoločnosti právoplatné stavebné povolenie a predpokladajú, že ho získajú najskôr koncom roka 2023, ak nie až v roku 2024,“ poznamenal Kaliňák.

Ministerstvo chystá alternatívu

ZMOS preto reálny termín pripravenosti Slovenska na mechanicko-biologickú úpravu odhaduje až na rok 2025.      

Na vybudovanie liniek je tiež potreba zabezpečiť minimálne množstvo odpadu na vstupe. Dôvod je ten, aby sa naplnila ekonomická podstata prevádzkovania. „Čo bude v niektorých regiónov problém, a preto by sa tento odpad prevážal na veľké vzdialenosti, čo nemá ekonomický ani ekologický zmysel,“ uviedol Kaliňák.  

K zavedeniu MBÚ odpadov zvolalo ministerstvo životného prostredia v júli pracovné stretnutie. Rezort podľa Kaliňáka avizoval predstavenie akéhosi dočasného alternatívneho riešenia. Podrobnosti chce ministerstvo predstaviť na ďalšom pracovnom stretnutí.

Od nového roka bude na Slovensku platiť zákáz skládkovania odpadu, pokiaľ neprešiel úpravou. Cieľom je znížiť množstvo odpadu a nebezpečenstvo pre zdravie ľudí a životné prostredie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika