Na hlavný obsah

SaS je pripravená rokovať o novej koaličnej zmluve

Odmieta reči o povalení vlády.

SaS je pripravená rokovať o novej koaličnej zmluve
Predseda SaS Richard Sulík. Foto: TASR

Strana SaS je kedykoľvek pripravená rokovať o návrhu novej koaličnej zmluvy. Napísal to predseda strany a minister hospodárstva Richard Sulík v liste adresovanom premiérovi Eduardovi Hegerovi (OĽANO). Konkrétne návrhy prinesú na prípadné rokovania.

V liste zopakoval dôvody, pre ktoré SaS na základe mimoriadneho zasadnutia Republikovej rady vypovedala koaličnú zmluvu. Opäť zdôraznil požiadavku na výmenu ministra financií Igora Matoviča (OĽANO). „Je pre nás neprijateľné zotrvať v spoločnej vláde s Matovičom,“ uviedol.

SaS si uvedomuje, že Slovensko potrebuje funkčnú vládu, ktorá disponuje dôverou ľudu a nepolarizuje spoločnosť. Slovensko podľa nej potrebuje vládu, ktorá spoločnosť spája a prináša riešenia na aktuálne problémy. Aj naďalej je pre stranu prioritou ostať vo vládnej koalícii.

„Máme záujem o korektnú spoluprácu, založenú na jasných a najmä dodržiavaných pravidlách. Zásadne však odmietame tvrdenia, že by sme povalili vládu. Naším prípadným odchodom vláda nepadá,“ píše Sulík v liste.

Kópiu listu zaslala strana aj ostatným lídrom koaličných strán, teda Matovičovi, predsedovi parlamentu Borisovi Kollárovi (Sme rodina) a ministerke investícií Veronike Remišovej (Za ľudí).

Hegerova reakcia

Predsedu vlády prekvapilo, že Sulík zverejnil list na sociálnej sieti, aj keď mu povedal, že mu ho odovzdá osobne.

„Z takéhoto prístupu k informovaniu koaličných partnerov o závažných rozhodnutiach sa mi javí, že v skutočnosti mu nejde o hľadanie riešenia za spoločným stolom, ale skôr o snahu viesť predčasnú politickú kampaň s cieľom dosiahnuť lepší volebný výsledok, aký mala SaS vo voľbách v roku 2020,“ napísal Heger.

Sulíkov postup označil za nekorektný voči partnerom a nezodpovedný voči občanom. Napriek tomu však deklaroval, že bude pokračovať v snahách o vyriešenie koaličnej krízy a zachovanie štvorkoalície.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko