Na hlavný obsah

Scholz verí v pokračujúcu solidaritu Nemcov k Ukrajine

Vláda nenechá nikoho v núdzi, poznamenal k rastu cien.

Scholz verí v pokračujúcu solidaritu Nemcov k Ukrajine
Nemecký kancelár Olaf Scholz. Foto: TASR/AP

Ukrajina si zaslúži podporu Nemecka v boji proti ruskej invázii, kým bude treba. Nemecký kancelár Olaf Scholz to vyhlásil v relácii verejnoprávnej televízie ZDF, v ktorej odpovedal na otázky verejnosti. Povedal tiež, že verí, že nemecká verejnosť napriek súčasným hospodárskym a energetickým ťažkostiam takúto solidaritu Ukrajine poskytne.

„S Ukrajinou budeme solidárni tak dlho, kým bude treba, aby sa mohla brániť krvavej a brutálnej ruskej invázii,“ povedal Scholz. Na otázku, či budú obyvatelia Nemecka Ukrajinu dlhodobo podporovať vzhľadom na sankcie, ktoré tvrdo dopadajú aj na západné krajiny, odpovedal kancelár, že v pokračujúcu solidaritu naďalej verí.

„Som presvedčený, že podpora verejnosti k našej podpore Ukrajiny je nevyhnutná. Verím ale, že solidarita verejnosťou s Ukrajinou bude pokračovať, kým bude treba,“ povedal. Dodal, že k podpore demokracie a právneho štátu, za čo Ukrajina bojuje, sa nemecká verejnosť zaviazala.

V reakcii na rýchlo rastúce ceny energií a zvyšujúcu sa infláciu Scholz uviedol, že vláda nenechá nikoho v núdzi. K cenám energií kancelár poznamenal, že Nemecko pracuje na znížení závislosti od Ruska. „Nedá sa to zmeniť cez noc, ale pracujeme na tom,“ povedal.

Scholz poznamenal, že poslanci Spolkového snemu schválili balík opatrení, ktoré umožnia rýchlejšie budovanie zdrojov obnoviteľnej energie. Obnoviteľné zdroje, ako sú veterné, solárne či vodné elektrárne, sa teraz na produkcii elektrickej energie v Nemecku podieľajú z takmer 50 %.

Do roku 2030 by to však malo byť najmenej 80 %. Aby sa dal takýto cieľ dosiahnuť, chce Nemecko pre veterné elektrárne vyčleniť dve percentá svojej rozlohy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet