Na hlavný obsah

Schválenie návrhu EK na obmedzenie spotreby plynu nemusí byť vôbec jednoduché

Do šetrenia energií by sa však mali zapojiť aj bežní ľudia.

Schválenie návrhu EK na obmedzenie spotreby plynu nemusí byť vôbec jednoduché
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Európska komisia navrhuje, aby členské štáty Únie od prvého augusta do konca marca budúceho roka dobrovoľne obmedzili spotrebu plynu o 15 percent. Odborníci upozorňujú, že schválenie návrhu jednotlivými krajinami nemusí byť vôbec ľahké.

Firmy šetria už dnes a upokojujú ľudí, že úspora na energiách, neznamená prepúšťanie. Analytik hovorí, že do šetrenia energií by sa mali zapojiť aj bežní ľudia.

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venoval redaktor RTVS Juraj Jedinák.

Odporúčanie Európskej komisie ušetriť 15 percent plynu je zatiaľ len návrh, ktorý musia schváliť krajiny únie. Richard Kvasňovský však uviedol, že to nemusí byť také jednoduché. Maďarsko už vyhlásilo stav energetickej núdze. Španielsko z Ruska neberie žiadny plyn a vie sa o seba postarať.

„Je veľmi otázne, či napokon bude návrh Európskej komisie realizovaný,“ uviedol.

Na spotrebu plynu by mohli mať vplyv aj vysoké ceny

Zároveň očakáva, že na spotrebu plynu budú mať tento rok vplyv vysoké ceny. Firmy už potvrdzujú, že hľadajú úspory. Nejde o jedno opatrenie ale o kombináciu viacerých, ktoré vedú k želanej úspore.

„Ide aj o nahrádzanie tradičných zdrojov elektrickej energie alternatívnymi. Je to otázka zatepľovania budov a priestorov či hľadanie iných energeticky efektívnych riešení produkcie a podobne“ vysvetlil Martin Hošták z Republikovej únie Zamestnávateľov.

Zároveň hovorí, že ak úspory nájdu tak to vytvára priestor pre ďalšie investície a zamestnanie ďalších ľudí. Za úsporou plynu by ľudia nemali hľadať prepúšťanie.

Spotreba domácností dosahuje do 20 percent celkovej spotreby krajiny, povedal analytik spoločnosti JPX Ján Pišta. Úspora 15 percent by sa tak podľa neho dala dosiahnuť aj bez nich. Čo ale neznamená, že domácnosti by sa na úspore energií zúčastniť nemali.

„Je dôležité, aby štát spustil kampaň a naozaj motivoval ľudí. Situácia je skutočne zlá. Keď nebudeme robiť nič, škaredo sa nám to vypomstí niekedy v zime,“ dodal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál