Na hlavný obsah

Schyľuje sa k dohode navyšovania platov učiteľov

Školskí odborári sú aj napriek tomu naďalej v štrajkovej pohotovosti.

Jednou z podmienok strany SaS je aj garancia vyšších platov pre učiteľov a zdravotníkov. Hoci premiér Eduard Heger rokuje o vyšších mzdách pre zamestnancov v štátnej a vo verejnej sfére niekoľko dní, deň po ultimáte liberálov sa s odborármi stretol opäť.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Vyjednávanie sa posunulo a schyľuje sa k dohode. Školskí odborári sú aj napriek tomu naďalej v štrajkovej pohotovosti.

Od septembra budú mnohým riaditeľom škôl chýbať učitelia odborných predmetov. Najviac, takmer 900 pedagógov, bude chýbať v bratislavskom kraji.

Neodrádza ich len nízky plat, ale aj nevhodné podmienky

„(Učitelia budú chýbať) hlavne v predmetoch, ktoré sú profilové. A teda matematika, fyzika informatika, chémia biológia, ale samozrejme aj jazyky,“ povedal riaditeľ Gymnázia L. Sáru v Bratislave Pavel Sadloň.

Učiteľov odrádza nízky plat a nekvalitné podmienky na učenie. Upozorňovali na to protestom, teraz sú v štrajkovej pohotovosti. Vyššie mzdy pre učiteľov a zdravotníkov sú aj podmienkou liberálov.

„Pre nás je neprijateľné, aby sme sa museli doprosovať u ministra financií za zvýšenie platov učiteľov, zdravotníkov a iných štátnych zamestnancov čo len o infláciu, a aby sme zároveň boli svedkami doslova rozhadzovania stoviek miliónov eur,“ uviedol podpredseda vlády a minister hospodárstva SR Richard Sulík (SaS).

Odborári s vládou už o vyšších platoch pre zamestnancov v štátnej a vo verejnej sfére vyjednávajú. V prvom kole im premiér ponúkol jednorazovú 500-eurovú odmenu.

Odborári žiadali zvýšenie miezd o desať percent ešte toto leto a valorizáciu platov od budúceho roka o ďalších minimálne desať percent. Podľa predsedu školských odborárov sa schyľuje k dohode.

„Od júla máme 3-percentné navýšenie. Júl máme za sebou, teraz je v hre 500 eur, ktoré by mohli byť vyplatené v augustovej výplate v septembri. Plus ešte ďalšie navýšenie od 1. januára v roku 2023. Rokovania sú na dobrej ceste, predpokladáme, že k takejto dohode príde,“ poznamenal predseda OZ pracovníkov školstva a vedy na Slovensku Pavel Ondek.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko