Na hlavný obsah

Šéfka eurokomisie podporila v Skopje kompromis s Bulharskom

Ten má pomôcť k vstupu Severného Macedónska do Únie.

Šéfka eurokomisie podporila v Skopje kompromis s Bulharskom
Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová sa prihovára členom parlamentu v Skopje v Severnom Macedónsku. Foto: TASR/AP

Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová vo štvrtok (14. 7.) podporila snahu Severného Macedónska stať sa členom Európskej únie (EÚ). „Chceme vás v EÚ,“ povedala po macedónsky počas prejavu v tamojšom parlamente.

Von der Leyenová v Skopje podporila francúzsky návrh, ktorý odstraňuje námietky Bulharska proti vstupu Severného Macedónska do Únie. Informovala o tom agentúra AP.

„Nemôže byť pochýb o tom, že macedónčina je váš jazyk,“ uviedla Leyenová poslancom v Skopje. Dodala, že francúzsky návrh rešpektuje vašu národnú identitu,“ a povedala, že je čas, aby sa Severné Macedónsko pohlo vpred.

Proti kompromisnému návrhu demonštrovali pred budovou zákonodarného zboru v Skopje tisíce ľudí, nesúhlas vyjadrovala aj časť poslancov priamo v rokovacej sále. Naopak, vládni poslanci jej prejav ocenili potleskom postojačky.

Museli by zmeniť ústavu

Skopje má vo svojej ústave uznať existenciu bulharskej menšiny a tiež oficiálne akceptovať, že macedónčina má bulharské korene. Bulharsko je členom EÚ od roku 2007 a vstup Skopje môže blokovať.

Hlavná opozičná strana VMRO-DPMNE (Vnútorná macedónska revolučná organizácia – Demokratická strana macedónskej národnej jednoty), mnohí odborníci na medzinárodné právo a občianske organizácie však francúzsky návrh odmietajú. Tvrdia, že uprednostňuje bulharské požiadavky, ktoré spochybňujú názory v Severnom Macedónsku na regionálnu históriu, jazyk, identitu a kultúrne dedičstvo.

Politické napätie v Severnom Macedónsku sa za posledných desať dní vystupňovalo. Nesúhlas prejavovali pred budovou parlamentu tiež občania, ktorí od začiatku júla protestujú proti akýmkoľvek ústupkom Bulharska spojeným s macedónskou identitou.

Štvrtkových (14. 7.) demonštrácií pod názvom „Macedónsko nie je na predaj“ sa zúčastnili tisíce ľudí, z ktorých sa niektorí dostali do konfliktov s políciou. Na demonštráciách sa tiež spochybňuje dohoda s Gréckom z júla 2018, ktorá ukončila desaťročia trvajúci spor o názov krajiny a umožnila vstup Severného Macedónska do NATO. Počas prejavu Von der Leyenovej k nej pristúpil jeden zo zákonodarcov a podal jej leták s veľkým nápisom „NIE“.

Vládni sociálni demokrati a premiér Dimitar Kovačevski podporujú francúzsky návrh ako rozumný kompromis. „Povedal som áno, pretože tento návrh je momentálne najlepším riešením,“ prehovoril pred zákonodarcami.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet