Na hlavný obsah

Severná Kórea je pripravená čeliť agresii USA, tvrdí Kim Čong-un

Skritizoval taktiež nového juhokórejského prezidenta.

Severná Kórea je pripravená čeliť agresii USA, tvrdí Kim Čong-un
Na snímke severokórejský vodca Kim Čong-un. Foto: TASR/AP

Severokórejský vodca Kim Čong-un vyhlásil, že jeho krajina je pripravená mobilizovať svoje jadrové odstrašujúce prostriedky a čeliť akémukoľvek vojenskému stretu s USA.

S odvolaním sa na štátne médiá o tom vo štvrtok (28. 7.) informovala agentúra Reuters. Kim tiež prvýkrát kritizoval nového juhokórejského prezidenta a varoval Soul, že sa blíži k hranici vojny.

„Naše ozbrojené sily sú pripravené reagovať na akúkoľvek krízu,“ povedal severokórejský vodca. Kim sa tak vyjadril pri prejave k príležitosti 69. výročia dohody o prímerí, po ktorej sa skončila kórejská vojna z rokov 1950-1953.

USA sľubuje rýchlu reakciu

Prejav predniesol po tom, ako juhokórejský minister zahraničných vecí Pak Čin v polovici júna uviedol, že KĽDR dokončila prípravy jadrovej skúšky a čaká len na politické rozhodnutie. USA, Južná Kórea a Japonsko sľubujú v prípade vykonania testu „rýchlu odpoveď“, vrátane medzinárodných sankcií.

Kim v prejave uviedol, že Washington pokračuje s Južnou Kóreou v „nebezpečných, nezákonných, nepriateľských akciách“. Spojené štáty sa podľa neho tiež snažia ospravedlniť svoje správanie démonizáciou“ krajiny. „Znovu dávam jasne najavo, že Severná Kórea dokáže odpovedať na akúkoľvek vojenskú konfrontáciu so Spojenými štátmi,“ povedal Kim.

Severná Kórea dlhodobo obviňuje Spojené štáty z dvojitých štandardov v oblasti vojenských aktivít a z vykonávania nepriateľskej politiky voči Pchjongjangu. Podľa Kima to bráni obnoveniu rozhovorov zameraných na likvidáciu jadrového a raketového programu krajiny výmenou za zmiernenie sankcií.

Kim tiež odsúdil juhokórejskú administratívu. Vyhlásil, že akýkoľvek pokus o preventívne zneškodnenie Severnej Kórey sa stretne s tvrdou odpoveďou a „vyhladením“.

Severná Kórea tento rok uskutočnila takmer 20 raketových testov. Raketové aj jadrové testy KĽDR zakazujú rezolúcie OSN. Na konci mája USA v Rade bezpečnosti OSN navrhli sprísnené sankcie proti Pchjongjangu, návrh ale vetovali Rusko a Čína. Posledný jadrový test urobila KĽDR v roku 2017.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet