Na hlavný obsah

Zemetrasenie na Filipínach si vyžiadalo minimálne 4 obete

Potvrdených bolo zatiaľ 60 zranených.

Zemetrasenie na Filipínach si vyžiadalo minimálne 4 obete
Ilustračná snímka-zemetrasenie. Foto: TASR/AP

Severnú časť najväčšieho filipínskeho ostrova Luzon dnes zasiahlo zemetrasenie. Americká geologická služba USGS neskôr uviedla, že zemetrasenie malo silu 7,0. Správu podala agentúra AP. Zemetrasenie si vyžiadalo minimálne 4 obete a 60 zranených. Otrasy tiež poškodili budovy. Varovanie pred prívalovou vlnou cunami úrady nevydali.

Epicentrum bolo v hornatej provincii Abra, ktorá leží viac ako 300 kilometrov na sever od Manily. Ohnisko zemetrasenia sa nachádzalo v hĺbke asi desiatich kilometrov.

Filipínsky minister vnútra Benjamin Abalos na tlačovej konferencii uviedol, že zemetrasenie usmrtilo dvoch ľudí v provincii Benguet, jedného človeka v provincii Abra a jedného v ďalšej provincii. Štyridsaťštyri zranených z celkových 60 je hlásených z provincie Abra.

Úrady sa snažia zistiť, či sa v horských dedinách nezosunula pôda. Seizmológovia očakávajú, že oblasť zasiahnu ešte silné následné otrasy.

Ľudia cítili otrasy aj v Manile, vybiehali z budov, evakuovali aj sídlo Senátu. Dopravný podnik prerušil prevádzku metra. Škody z hlavného mesta hlásené nie sú.

V meste Vigan, ktoré vďaka zachovalej španielskej koloniálnej architektúre figuruje na zozname kultúrneho dedičstva UNESCO, otrasy poškodili kostoly a ďalšie historické budovy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet