Na hlavný obsah

Silné zemetrasenie v Iráne si vyžiadalo najmenej päť mŕtvych

Ďalších 44 osôb sa zranilo.

Silné zemetrasenie v Iráne si vyžiadalo najmenej päť mŕtvych
Ilustračná snímka- zemetrasenie. Foto: TASR

Najmenej päť obetí na živote si v sobotu (2. 7.) skoro ráno vyžiadalo zemetrasenie o sile 6,1 stupňa na juhu Iránu. Ďalších najmenej 44 osôb sa zranilo.

Ohnisko otrasov bolo v malej hĺbke, uviedla agentúra AFP. Oblasť postihli následné otrasy o sile až 6,3 stupňa.

Zemetrasenie zasiahlo provinciu Hormozgán, zvlášť potom dedinu Saja Choš, v ktorej žije zhruba 300 ľudí. Otrasy postihli oblasť asi 100 kilometrov na juhozápad od prístavného mesta Bandar Abbás, uviedla americká geologická služba USGS.

Podľa agentúry AP ľudia vybiehali do ulíc, keď pokračovali ďalšie otrasy. Ranné zemetrasenie poškodilo budovy aj infraštruktúru. Najmenej 12 ľudí hospitalizovali.

„Sú vykonávané záchranné práce a teraz poskytujeme stany ako núdzové príbytky,“ uviedol podľa agentúry Reuters regionálny šéf záchranných zložiek.

V oblasti sú zemetrasenia bežné

Podľa iránskej agentúry IRNA nasledovali po prvom zemetrasení ďalšie dve o sile 6,3 a 6,1 stupňa a viac ako desiatka následných otrasov. „Všetky obete zomreli pri prvom zemetrasení a nikto neprišiel k ujme pri ďalších dvoch silných zemetraseniach, pretože ľudia už boli mimo svojich domov,“ povedal šéf príslušného okresu.

Už vlani v novembri rovnakú provinciu postihli dve zemetrasenia o sile 6,4 a 6,3 stupňa. Zahynul vtedy jeden človek.

Irán je oblasťou so silnou seizmickou aktivitou, pretože leží na okraji niekoľkých tektonických dosiek. V roku 1990 zemetrasenie o sile 7,4 stupňa na severe krajiny zabilo na 40 000 ľudí a napríklad v roku 2003 zemetrasenie o sile 6,6 stupňa zdevastovalo historické mesto Bám a zabilo na 26 000 ľudí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet