Na hlavný obsah

SIS: Nelegálna migrácia z Ukrajiny stúpa

Dosahuje úroveň z obdobia pred pandémiou.

Nelegálna migrácia z Ukrajiny stúpa a dosahuje úroveň obdobia pred pandémiou – znie správa Slovenskej informačnej služby (SIS).

Najviac nelegálnych migrantov z tretích krajín prichádza naďalej cez Maďarsko. SIS okrem toho poukazuje na nezákonnosti pri zamestnávaní cudzincov. Správa nezohľadňuje zmeny po vypuknutí konfliktu na Ukrajine.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Nelegálny prechod, pašovanie tovaru, cezhraničná kriminalita – i na tieto prípady upozorňuje správa tajnej služby za minulý rok. Mnohé tieto aktivity sa objavujú na našej východnej hranici.

„V roku 2021 z toho profitovali viaceré organizované skupiny a jednotlivci pôsobiaci v slovensko-ukrajinskom pohraničí. Intenzita nelegálnej migrácie v uvedenom úseku štátnej hranice SR v hodnotenom období vzrástla takmer na úroveň spred pandémie ochorenia COVID-19,“ píše sa v správe o činnosti SIS za rok 2021.

Polícia hovorí, že situáciu na východnej hranici má pod kontrolou.

„Môžeme verejnosť ubezpečiť, že situácia v oblasti nelegálnej migrácie z Ukrajiny je v súčasnosti stabilizovaná. Nárast prípadov neoprávneného prekročenia vonkajšej slovensko- ukrajinskej zelenej hranice v prvom polroku tohto roku bol ovplyvnený Ukrajincami, ktorí sa ho dopúšťali za účelom vyhnutia sa vyhlásenej mobilizácii na Ukrajine,“ povedala Denisa Bárdyová, hovorkyňa Prezídia Policajného zboru SR.

Stav na ukrajinskej hranici je napriek tomu lepší ako na hranici s Maďarskom. Napríklad v máji v Štúrove a okolí polícia po naháňačke ako z akčného filmu zadržala prevádzačov s asi 30-timi migrantmi.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko