Na hlavný obsah

Situácia s covidom sa zhoršuje, nemocnice zakazujú návštevy

Nemocnice o zákaze rozhodujú individuálne.

Vo viacerých nemocniciach zakazujú návštevy, stúpa aj počet hospitalizovaných pacientov s ochorením COVID-19.

Zákaz návštev platí od štvrtka (14. 7.) na všetkých lôžkových oddeleniach vo Fakultnej nemocnici Nitra. Nemocnica k tomuto opatreniu pristúpila na základe odporučenia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Nitre.

Platia výnimky

Dôvodom je zhoršujúca sa epidemiologická situácia a nárast počtu pacientov. Informovalo o tom vedenie nemocnice.

Výnimky platia pre návštevy ťažko chorých a zomierajúcich pacientov a tiež pre návštevy kňaza a ostatných duchovných s cieľom podávania sviatosti na požiadanie pacienta.

V Nitrianskom kraji platí aktuálne zákaz návštev aj v nemocniciach v Komárne, Nových Zámkoch, Leviciach a Zlatých Moravciach.

Od piatka (15. 7) začne platiť zákaz návštev aj v nemocniciach spišského klastra, konkrétne v Kežmarku, Levoči a Krompachoch. Vyplýva tak z rozhodnutia hlavného epidemiológa a hygienika skupiny AGEL SK.

„Primárnym zámerom je ochrana nášho personálu a pacientov,“ uviedol riaditeľ nemocníc spišského klastra František Lešundák.

V Banskej Bystrici je situácia pokojnejšia

K zákazu návštev zatiaľ nepristúpili v Rooseveltovej nemocnici v Banskej Bystrici. Tá má v súčasnosti hospitalizovaných desať pacientov s ochorením COVID-19. Ich zdravotný stav si nevyžaduje napojenie na umelú pľúcnu ventiláciu.

„Aktuálne je najväčším dôvodom hospitalizácie dehydratácia pacienta alebo zhoršenie chronického ochorenia,“ uviedla hovorkyňa nemocnice Ružena Maťašeje. Poznamenala, že so zhoršenými chronickými ochoreniami sú to hlavne starší pacienti nad 70 rokov. U nich by podľa nej akékoľvek iné vírusové alebo infekčné ochorenie viedlo k zhoršeniu zdravotného stavu.

Situáciu podľa Maťašeje sledujú, vyhodnocujú a v prípade zhoršenia sú pripravení prijať potrebné opatrenia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko