Na hlavný obsah

Situácia s požiarom v Českom Švajčiarsku sa zlepšuje

Dve ohniská sa podarilo zahasiť.

Situácia s požiarom v Českom Švajčiarsku sa zlepšuje
Ilustračná fotografia. Foto: RTVS

Situácia s požiarom v Českom Švajčiarsku sa zlepšuje. Dve ohniská sa podarilo zahasiť, ale požiar stále nie je pod kontrolou. Na viacerých miestach tlie zhorené drevo či koreňové systémy a aj vplyvom počasia sa môže požiar znovu šíriť.

S hasením významne pomáha letka, ktorá obsahuje už sedem helikoptér a štyri lietadlá, z toho dve veľkokapacitné. Významná je aj pomoc slovenskej jednotky.

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venoval redaktor RTVS Boris Kršňák.

Takmer 500 hasičov a pozemná i letecká technika zasahujú už piaty deň v Národnom parku České Švajčiarsko. Kým počas prvých štyroch dní to bolo ako na hojdačke a proti zasahujúcim hasičom bol rozsiahly požiar poháňaný vetrom, v noci na štvrtok (28. 7.) sa situácia upokojila a vydržala aj počas celého dňa.

„Situácia sa výrazným spôsobom upokojila. (Dve) ohniská sú preč. Čiastkové ohniská likvidujú po celom úseku Hřensko. Z operačných dôvodov sú tam pochopiteľne jednotky v pohotovosti,“ informoval starosta obce Hřensko Zdeněk Pánek.

Pomoc slovenskej hasičskej jednotky

Slovenská hasičská jednotka priniesla nielen vrtuľník, ale aj celé technické zázemie, ktoré využívajú aj českí piloti vrtuľníkov. Napríklad špeciálny bazén, z ktorého čerpajú vodu a ušetria tým čas preletu k Labe a naspäť. Slováci sú v Hřensku už tretí deň.

Vo štvrtok (28. 7.) dopoludnia mal aspoň pilot chvíľu na oddych, pretože dym a hmla komplikovali výhľad. „Viditeľnosť je základ bezpečia. Piloti lietajú na základe dohľadnosti. Pri tomto zadymení boli zrušené letecké činnosti ráno,“ povedal veliteľ slovenskej jednotky Richard Rehák.

Hasiči vo štvrtok (28. 7.) dokázali zabrzdiť ďalšie šírenie požiaru a zahasiť niektoré ohniská. Všetci však tvrdia, že vyhraté ešte nemajú. Vedenie národného parku žiadalo, aby ministerstvo životného prostredia park dočasne celý uzavrelo. Ministerka Anna Hubáčková je ale proti. Zatvorená ostáva len časť, kde zápasia s požiarom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál