Na hlavný obsah

Slováci vnímajú Úniu najmä prostredníctvom materiálnych výhod

V pôvodných členských štátoch ju spájajú s rešpektom k demokracii.

Slováci vnímajú Úniu najmä prostredníctvom materiálnych výhod
Na ilustračnej snímke vlajky Európskej únie. Foto: TASR/AP

Slováci dlhodobo vnímajú Európsku úniu najmä prostredníctvom materiálnych výhod, ktoré im prináša. Odborníci to hodnotia ako problém, pretože Slovensko nebude čistým prijímateľom európskych fondov donekonečna. Vyzývajú preto politikov, aby viac zdôrazňovali garancie slobody, demokracie a mieru.

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venoval redaktor RTVS Lukáš Füle.

Voľný pohyb osôb, hospodárska a menová únia či lepšia životná úroveň. Ide dlhodobo o najčastejšie odpovede Slovákov na to, čo pre nich predstavuje Európska únia. Tento trend sa dá sledovať už z obdobia pred vstupom do EÚ.

„Poďte, podporte nás, budete sa mať lepšie. Celý politický verejný diskurz bol nastavený práve na materiálne benefity, na sociálne výhody, ktoré z toho budú plynúť,“ priblížila pre Rádiožurnál sociologička Oľga Gyarfášová z Univerzity Komenského.

Posadnutosť peniazmi

V pôvodných členských štátoch Únie je zásadne vyššie percento ľudí, ktorí si ju spájajú s rešpektom k demokracii, ľudským právam a právnemu štátu. Podľa vedúceho zastúpenia Európskej komisie na Slovensku Vladimíra Šuchu je to problém. Slovensko nemôže žiť z európskych peňazí večne.

„Vždy je to len cez peniaze, vždy je to len materiálne. Myslím si, že toto je vec, ktorá nebude mať dlhé trvanie. Kohéznu, silnú spoločnosť nevybudujeme len na transferoch peňazí. Sme posadnutí plánom obnovy, nie reformami. Sme posadnutí peniazmi, kohéznou politikou. Nie tým, že chceme zlepšiť situáciu v zaostalých regiónoch, ale pretože dostávame miliardy z Európskej únie,“ podčiarkol Šucha.

Sociologička Oľga Gyarfášová dodala, že je to dôsledok dlhodobej komunikácie politikov, ktorí dodnes spájajú dôležitosť členstva v EÚ najmä s jeho výhodnosťou. „Predstava Európskej únie ako bohatej špajze sa nejako zásadne nezmenila. Sme znovu konfrontovaní týmto zrkadlom, že hodnoty slovenskú verejnosť až tak nezaujímajú.“

Experti sa zhodujú na tom, že je úlohou politikov, aby viac zdôrazňovali nemateriálne hodnoty Únie a formovali tým verejnú mienku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika