Na hlavný obsah

Slovensko by malo posilniť stredoeurópsku dimenziu v rámci Únie

Alica Kizeková dúfa, že Slovensko bude pokračovať v tradícii svojho minulého motta.

Slovensko by malo posilniť stredoeurópsku dimenziu v rámci Únie
Na snímke slovenský premiér Eduard Heger Foto: TASR

Expertka Alica Kizeková očakáva, že terajšie slovenské predsedníctvo vo Vyšehradskej štvorke pod mottom Budúcnosť Vyšehradu nebude len reflexiou nad úlohou V4.

Dúfa, že bude pokračovať v tradícii svojho minulého motta a zaslúži sa o dynamický Vyšehrad pre Európu. Slovenská odborníčka z Ústavu medzinárodných vzťahov (ÚMV) v Prahe podotkla, že dlhodobou prioritou je uchovať regionálnu stabilitu a dobré susedské vzťahy.

„Nakoľko je teraz Česká republika predsedajúcou krajinou v Rade EÚ, tak by sa práve malo Slovensko pokúsiť posilniť stredoeurópsku dimenziu v rámci EÚ. Mohlo by priniesť konštruktívne a efektívne riešenia podporené susedskými dohodami,“ myslí si Kizeková.

Veľkou témou počas predsedníctva bude budúcnosť Európskej únie a Európy. Práve v tejto otázke by podľa expertky mohlo Slovensko prispieť posilnením debát v otázke členstva štátov západného Balkánu a kandidatúr Ukrajiny a Moldavska.

Ďalej upozornila, že prebiehajúca vojna na Ukrajine si vyžaduje silnú spoluprácu pri ochrane spoločných hraníc, policajnú spoluprácu a kontrolu migrácie.

Priority

Podľa Kizekovej je dôležitý aj boj s hybridnými hrozbami a dezinformáciami. „Tu by som vyzdvihla spoluprácu v rámci NATO. Je čoraz viac nevyhnutné spolupracovať a koordinovať aktivity, ako aj nákup vojenskej techniky a spoločné výcviky,“ zdôraznila.

Za dôležité priority predsedníctva Kizeková považuje aj energetickú bezpečnosť, oživenie ekonomiky a zlepšenie dopravnej infraštruktúry.

„Občania očakávajú rýchle riešenia práve v týchto oblastiach. Nemalo by sa zabudnúť na mladých ľudí a podporovať naďalej mobilitu a športové a kultúrne výmeny,“ dodala.

Slovensko prebralo v poradí už šieste predsedníctvo vo Vyšehradskej štvorke od Maďarska 1. júla a potrvá do 30. júna 2023. Prioritami krajiny sú štyri tematické oblasti – prepojenia, ekonomika, udržateľnosť a ľudia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko