Na hlavný obsah

Slovensko má potvrdený prípad ochorenia na západonílsku horúčku

Nie je dôvod na paniku, vyhlásil úrad verejného zdravotníctva.

Slovensko má potvrdený prípad ochorenia na západonílsku horúčku
Ilustračná snímka. Komáre. Foto: TASR

U muža z Bratislavského kraja zistili ochorenie na západonílsku horúčku. Má viac ako 60 rokov. „Keďže sa pohyboval medzi Bratislavou a maďarskou obcou Rajka, nie je možné stanoviť, či ide o domáci prípad, alebo bol poštípaný mimo Slovenska,“ ozrejmil Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR s tým, že naďalej pokračuje epidemiologické vyšetrovanie. 

Ide o druhý zdokumentovaný prípad ochorenia u človeka na území Slovenska. Prvý potvrdili laboratória 10. septembra 2019.

Výskyt prípadu na Slovensku ako taký nie je dôvodom na vyvolávanie paniky. Namieste je však primeraná obozretnosť, čo sa týka výskytu príznakov, a prevencia, ktorá spočíva v individuálnej ochrane pred poštípaním,“ prízvukuje ÚVZ.

Európa každoročne zaznamenáva prípady ochorenia na západonílsku horúčku. Priebežne sa objavuje v západnej, strednej a južnej Európe.

Vzhľadom na spôsob prenosu vírusu z človeka na človeka (transfúziou krvi či transplantáciou) prijala Národná transfúzna služba najmä v letných mesiacoch opatrenia na elimináciu rizika jeho prenosu prostredníctvom darovanej krvi.

Aké sú príznaky?

Európske centrum na kontrolu a prevenciu chorôb uvádza, že približne 80 % infekcií západonílskym vírusom u ľudí je bezpríznakových. Vyššie riziko vzniku ochorenia je u ľudí nad 50 rokov a u imunokompromitovaných jedincov (majú poškodený alebo oslabený imunitný systém).

Inkubačný čas je 2 až 15 dní, najčastejšie 2 až 6 dní.

Medzi klinické príznaky patrí náhly vzostup teploty, bolesť hlavy, hrdla, pohybového aparátu, zvýšená únava, nechutenstvo, prítomnosť kožnej vyrážky. V prevažnej miere sa prejaví ako mierne chrípkové ochorenie.

Závažné formy ochorenia, ako zápal mozgu a mozgových blán sa vyskytujú predovšetkým u starších osôb, imunokompromitovaných ľudí alebo u osôb s pridruženými ochoreniami. U menej ako 1 % infikovaných sa môžu rozvinúť poškodenia nervového systému – meningitída, meningoencefalitída alebo myelitída.

Ako pripomína ÚVZ, v súčasnosti neexistuje žiadna špecifická liečba ani účinná vakcína. Ako prevencia je preto dôležitá individuálna ochrana pred poštípaním komárom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko