Na hlavný obsah

Slovensko má zásobníky plynu naplnené na 62 percent

Podľa Sulíka ho bude dostatok, analytici jeho tvrdenie považujú za odvážne.

Slovensko má zásobníky plynu naplnené na 62 percent
ilustračný obrázok-plynová stanica Foto: RTVS

Minister hospodárstva a líder SaS Richard Sulík tvrdí, že počas najbližšej vykurovacej sezóny bude mať Slovensko dostatok plynu. Analytici však reagujú zdržanlivo.

Rusko totiž postupne obmedzuje dodávky plynu do Európy, na Slovensko klesli už o polovicu. Aktuálne má krajina zásobníky plné na 62 percent, cieľom Európskej komisie je naplnenosť 80 percent.

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Štefánia Kačalková.

Sulík nateraz odmieta obavy, že by SR nemusela zvládnuť nadchádzajúce vykurovacie obdobie.

„Na Slovensku sa v zásobníkoch nachádza dostatok plynu na celú budúcu vykurovaciu sezónu. Ide to podľa plánu. Pre Slovensko to nie je akútny problém,“ povedal.

Odvážne tvrdenie

Analytici považujú jeho tvrdenia za odvážne. Energetický odborník Karel Hirman argumentuje situáciou, že Rusko systematicky obmedzuje dodávky plynu do Európy cez ropovod Nord Stream 1.

„Putin si robí, čo chce. Škrtí ventily, dodávky idú prudko dole. Môže sa tiež objaviť nejaký štrajk alebo havária. Ja taký dobrý prognostik ako pán Sulík nie som. Myslím si, že momentálne to nikto v Európe nevie povedať presne,“ uviedol.

Generálny riaditeľ Slovenského plynárenského priemyslu Richard Prokypčák nedávno pripomenul záväzok Európskej komisie o 80-percentnej naplnenosti zásobníkov, ktorý má dosiahnuť každý členský štát.

To podľa neho môže naplnenosť slovenských zásobníkov skomplikovať. SPP sa však snaží o náhradu – plyn zo Severného mora, ktorý prúdi potrubím a skvapalnený plyn LNG, ktorý sa dováža v tankeroch po mori.

Naplnenosť vo vzťahu ku spotrebe je dôležitejšia

Aktuálne má Slovensko v zásobníkoch 62 percent plynu. Šéfredaktor Energie-portal Radovan Potočár však upozorňuje, že dôležitá je naplnenosť vo vzťahu k spotrebe.

„Z tohto hľadiska je Slovensko nadpriemerom. Naplnenosť vo vzťahu ku spotrebe na začiatku júla dosahuje približne 40 percent. To znamená, že plyn, ktorý je v zásobníkoch, by vedel pokryť spotrebu Slovenska približne na 40 percent,“ ozrejmil.

Dodáva, že plyn v slovenských zásobníkoch nepatrí iba SR – používajú ho aj zahraničné firmy. Navyše od pondelka (11. 7.) sa dodávky plynu z Ruska na 10 dní úplne zastavia. Dôvodom má byť každoročný plánovaný servis. Zatiaľ je otázne, či sa aj obnovia.

Preto si dal Slovenský plynárenský priemysel záväzok dostať do zásobníkov do 10. júla toľko plynu, aby to krajine zaručilo dostatočný komfort do zimného obdobia. Celá Európska únia má momentálne naplnené zásobníky len na 16 percent.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál