Na hlavný obsah

Slovensko trápia vlny horúčav

Teplota sa podľa meteorológov môže vyšplhať až na 39 stupňov Celzia.

Slovensko trápia vlny horúčav. Pravidelný pitný režim či vyhýbanie sa slnku v obedňajších hodinách je podľa odborníkov spôsob, ako zápasiť s extrémnymi horúčavami.

Ak niekto vysoké teploty nezvláda, sťažuje sa na bolesti hlavy, závrate, prípadne horúčky, treba mu poskytnúť prvú pomoc.

Najdôležitejšie je preniesť ho do chladnejšieho prostredia. Ak sa človek nachádza vonku, je nutné ho umiestniť aspoň do tieňa. Potom je vhodné ho ochladzovať a dať mu piť vlažnú vodu po malých dúškoch.

Zo všetkého najdôležitejšie je dať ho do úľavovej polohy, pokojne do ležiacej alebo pololežiacej.

Veľké sucho a slabá úroda

Najhorúcejší deň Slovensko čaká zajtra (21. júla). Teplota sa podľa meteorológov môže vyšplhať až na 39 stupňov Celzia. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) preto vydal výstrahy pred horúčavami od 1. až do 3. stupňa. V najbližších dňoch sa výraznejšie ochladenie nedá očakávať.

Aj v ďalších dňoch na Slovensko neprestane prúdiť pomerne suchý vzduch. V najbližších dňoch sa výraznejšie ochladenie nedá očakávať. V piatok a cez víkend bude len mierne. Teploty sa stále budú pohybovať okolo 30 stupňov Celzia.

Horúčavy priniesli aj sucho. Dostatok zrážok, ktoré by pôda potrebovala, nespadlo podľa SHMÚ už viac ako 10 týždňov. Spôsobuje to veľké problémy najmä poľnohospodárom. Extrémne pôdne sucho zasiahlo už viac ako 55 % územia Slovenska.

Počas extrémnych horúčav treba myslieť aj na zvieratá, či už domáce alebo hospodárske. Je nutné, aby mali prístup k vode a reguloval sa ich pohyb. Rozpálené vozidlá pre nich predstavujú tiež nebezpečenstvo. V prípade, ak uvidíte v aute zamknuté dieťa či domáce zviera, ihneď volajte políciu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko