Na hlavný obsah

Slovensko vyslalo do Česka vrtuľník na pomoc pri požiari v Českom Švajčiarsku

Na miesto už v utorok dorazili hasiči.

Slovensko vyslalo do Česka vrtuľník Leteckého útvaru Ministerstva vnútra (MV) SR na pomoc pri hasení požiaru v Českom Švajčiarsku. Potvrdila to Katarína Križanová z Prezídia Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) s tým, že vrtuľník z dôvodu utorkového (26. 7.) nepriaznivého počasia vzlietol až v stredu (27. 7.) krátko pred 06.00 h.

Križanová zároveň informovala, že na miesto požiaru ešte v utorok (26. 7.) večer dorazili slovenskí hasiči z modulu leteckého hasenia. Pomáhať s hasením by mali od stredajšieho (27. 7.) rána.

Na mieste je sedem vrtuľníkov

Letecká technika je rozdelená na dve skupiny. Prvá – vojenská, pod vedením posádok vojenských vrtuľníkov českej armády, hasí nedostupný terén pozdĺž rieky Labe. V druhej – policajnej, pod vedením posádok vrtuľníkov českej polície, je aj slovenský vrtuľník.

„Spolu s ostatnými v tejto skupine má za úlohu hasiť nedostupný terén na severnej strane obce Hřensko. Danú oblasť tvoria strmé, skoro kolmé skalnaté bralá, ktoré horia a horiace padajúce časti ohrozujú budovy stojace pod nimi,“ informovalo slovenské ministerstvo vnútra.

Doposiaľ boli hasené prevažné výškovou technikou, ktorej však na mieste nie je neobmedzené množstvo. Svojim zásahom sa tak hasiči pokúsia odbremeniť výškovú techniku od hasenia skalnatých úsekov pre jej ďalšie využitie inde.

Momentálne na mieste zabezpečuje hasenie 7 vrtuľníkov a 1 lietadlo, cez deň sa očakáva príchod ďalších hasiacich lietadiel.

Ochotu pomôcť Česku deklarovalo aj slovenské ministerstvo obrany. Podotklo však, že vojenské vrtuľníky v uplynulých dňoch zasahovali pri požiari v Slovinsku a tiež vo Veľkej Fatre a oblasti Košíc, preto musia prejsť povinnou technickou kontrolou. „S českou stranou sme v intenzívnom kontakte, našou snahou bude vyhovieť v maximálnej možnej miere a čo najrýchlejšie,“ uviedli z ministerstva obrany.

Ministerstvo vnútra už skôr avizovalo, že je pripravené pomôcť akejkoľvek krajine vrátane Českej republiky, keď mu to umožní aktuálna situácia. Česko požiadalo Slovensko o hasiace vrtuľníky na pomoc pri hasení požiaru v národnom parku České Švajčiarsko, ktorý vznikol v nedeľu (24. 7.) a aktuálne ho hasí vyše 400 hasičov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko