Na hlavný obsah

Slovenských taxikárov prekvapili policajné kontroly na viedenskom letisku

Pýtajú si od nich licencie a iné doklady.

Slovenských taxikárov prekvapili policajné kontroly na viedenskom letisku
Rakúski policajti na viedenskom letisku Schwechat. Foto: RTVS

Okrem náporu cestujúcich zažívajú slovenskí taxikári na viedenskom letisku Schwechat i náhodné kontroly. Tamojšia dopravná aj finančná polícia si od nich pýta licencie na podnikanie a iné doklady.

Taxikári tvrdia, že s podobnými kontrolami sa doteraz nestretli. Obávajú sa, že ich chcú týmto spôsobom zo Schwechatu vyhnať. O kontrolách taxi služieb na letisku hovorí aj Erik, ktorý je vodičom jednej z nich. Tvrdí, že sa to začalo asi pred mesiacom, keď finančná polícia zastavila jeho kolegu.

Vodič taxislužby povedal, že kontroly síce osobne nezažil, avšak videl ich na miestach, kde zastavujú taxíky a odkiaľ ich klienti pokračujú ďalej do odletovej haly.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Každá taxislužba musí mať licenciu, vďaka ktorej poskytuje dopravné služby. Vodič môže prepraviť cestujúceho kamkoľvek v rámci Slovenska, ale aj do zahraničia.

Od roku 2005 totiž platí bilaterálna dohoda medzi slovenským a rakúskym ministerstvom dopravy. Vzťahuje sa však iba na taxikárov, ktorí niekoho vezú na letisko.

Štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Martin Klus (SaS) hovorí, že nejde o novú povinnosť, len jej rakúske úrady teraz venujú väčšiu pozornosť.

„V prípade, že nie sú obsadení a chcú niekoho vyzdvihnúť na samotnom letisku, tak vtedy musia mať povolenie od rakúskeho ministerstva dopravy. A toto pravdepodobne spôsobuje tie problémy, o ktorých naši taxikári hovoria,“ vysvetlil Klus.

Podľa Klusa rakúska strana avizuje, že je pripravená zmeniť tieto pravidlá. Iniciatívu však musia vyvinúť najprv slovenskí taxikári a po nich zároveň aj slovenské ministerstvo dopravy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko