Na hlavný obsah

Slovenským farmárom chýbajú nové stroje, problémom je kríza

Iné krajiny sa pripravili lepšie a traktory či kombajny vykúpili.

Hoci tohtoročná žatva ešte neskončila, poľnohospodári už teraz myslia na tú budúcoročnú. Najmä tí, ktorí potrebujú nové stroje.

Na trhu chýbajú a nie je isté, či ich stihnú dodať do ďalšej sezóny. Už teraz sa na bežný traktor čaká vyše roka.

Chcú nové stroje, aby mohli kosiť či postrekovať polia šetrnejšie a efektívnejšie. Družstvo v Imeli však, tak ako desiatky ďalších, narazilo na problém. Stroje nie sú a dodacie lehoty sú, namiesto obvyklých troch či štyroch mesiacov, nekonečné.

Dôvodom sú chýbajúce diely, a tak traktor či kombajn nevedia v zahraničnej továrni poskladať. Na polia prešla už rok trvajúca čipová kríza v automobilovom priemysle, ktorú odštartovala pandémia koronavírusu.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Čakali na dotácie

Vyzerá to navyše tak, že iné krajiny sa na žatvu pripravili lepšie a Slovensku traktory či kombajny za posledné tri roky vykúpili. Slovenskí farmári zatiaľ čakali na dotácie na techniku, o ktoré môžu požiadať až tento rok.

„V Slovenskej republike sa za prvý polrok tohto roku predalo 260 traktorov, v Maďarsku sa predáva 300 mesačne,“ povedal Peter Matejovič, prezident Združenia dodávateľov poľnohospodárskej techniky.

Problém začína byť aj s opravou strojov. Súčiastky sa v slovenských skladoch míňajú rýchlo a v čase žatvy je každý deň vzácny.

Poľnohospodárom, ktorí si chcú svoj vozový park vynoviť do budúcoročnej žatvy, hrozí, že sa k nim nedostanú, ale aj, že budú o 10 až 12 % drahšie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko