Na hlavný obsah

Slovenským rodinám chýbajú stovky eur mesačne, vyplýva z prieskumu

Odborárov znepokojuje zlá situácia rodín.

Slovenským rodinám chýbajú stovky eur mesačne, vyplýva z prieskumu
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Rodiny sa uskromňujú vo viacerých výdavkoch. Mesačne im chýbajú stovky eur. Zistil to Odborový zväz (OZ) KOVO v prieskume, v ktorom oslovil 1 100 ľudí z podnikov, kde majú svojich členov. Zisťoval, aké majú rodiny reálne mesačné náklady. Odborárov znepokojuje zhoršujúca sa sociálna a ekonomická situácia rodín.

„Drvivá väčšina zamestnancov, ale aj rodín stráda. Nemá to, čo by potrebovala na dôstojný plnohodnotný život,“ povedal Jozef Balica, expert OZ KOVO pre otázky chudoby a sociálneho vylúčenia. Rodiny aj v prieskume odborárov potvrdili, že sa musia vo výdavkoch obmedzovať.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Jedno- až štvorčlenné rodiny by podľa prieskumu na zabezpečenie dôstojnej životnej úrovne potrebovali mesačne o 600 až 1 100 eur viac. „Až 40 % rodín alebo domácnosti nevydáva žiadne peniaze na vzdelávanie,“ uvádza analytik Ján Košč z OZ KOVO.

Odborári teraz majú v rukách argumenty, s ktorými chcú tlačiť na vládu a politikov, aby sa napríklad kompenzácie vlády rozšírili. Žiadajú aj posilnenie sociálneho dialógu a kvalitnejšie kolektívne vyjednávanie. Rezort práce je pripravený podporiť každý konštruktívny návrh.

Odborári konkrétne reakcie od politikov očakávajú na jeseň.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika