Na hlavný obsah

Slovinsko začalo odstraňovať žiletkový plot z hraníc s Chorvátskom

Bezpečnosť na hraniciach budú zabezpečovať inými spôsobmi.

Slovinsko začalo odstraňovať žiletkový plot z hraníc s Chorvátskom
Ilustračné foto z výstavby plota na slovinsko-chorvátskej hranici. Foto: TASR/AP

Slovinská armáda začala v piatok (16. 7.) odstraňovať ostnatý drôt na hraniciach s Chorvátskom. Prvý úsek tzv. žiletkového plota odstránili popoludní vojaci pri hraničnom priechode neďaleko slovinského mesta Metlika. Informovala o tom agentúra STA.

Slovinská ministerka vnútra Tatjana Bobnarová uviedla, že počas odstraňovania plota a aj po jeho likvidácii sa bude bezpečnosť na hraniciach zaisťovať inými spôsobmi. Plánovaná je napríklad aktívna spolupráca s policajnými zložkami susedných krajín.

Samotný plot označila ministerka za absolútne neprimeraný. Dodala, že nijaký plot nemôže zabrániť migrácii, pričom tento konkrétny spôsobil na hraniciach „mnohé tragédie“. Mnoho ľudí totiž zahynulo, keď sa snažili vyhnúť plotu prechodom cez rieku Kupa.

Ministerstvo chce na odstraňovaní plota spolupracovať s obyvateľmi

Slovinská armáda má v pláne odstrániť denne 150 až 200 metrov žiletkového plota, ktorý má celkovú dĺžku približne 51 kilometrov. Nasledovať má odstraňovanie plota z plechu, na ktorého likvidáciu chce ministerstvo vnútra vyhlásiť otvorenú výzvu.

Tá sa podľa Bobnarovej bude realizovať v spolupráci s miestnymi obyvateľmi. Tí si želajú, aby sa na niektorých miestach plot zachoval. Ministerka označila v súčasnosti za ťažko predvídateľné, kedy bude odstránený celý plot.

Bobnarová odmietla tvrdenia opozície, že sa v súvislosti s odstránením plota nevykonalo vyhodnotenie prípadných bezpečnostných rizík. Vláda podľa nej takýto posudok má.

Ministerka tiež povedala, že prílev migrantov do krajiny sa za posledný rok skutočne zvýšil, avšak polícia prispôsobuje tejto skutočnosti svoju prácu a zaisťuje bezpečnosť.

Bobnarová teraz povedala, že odstránenie plota, ktorý aj súčasný premiér Robert Golob označil za neľudský, je znakom zmeny politiky novej vlády voči migrantom a utečencom. Nová vláda sa totiž podľa nej zaviazala maximálne rešpektovať ľudské práva a urýchliť azylový proces.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Titulka