Na hlavný obsah

Smer-SD podáva trestné oznámenie pre nákup 8×8 transportérov

Minister obrany údajne klame o nákupe obrnených vozidiel.

Smer-SD podáva trestné oznámenie pre nákup 8×8 transportérov
Na snímke poslanec parlamentu SR Robert Fico (Smer-SD). Foto: TASR

Strana Smer-SD podáva trestné oznámenie v súvislosti s nákupom transportérov 8×8 Patria. Podľa predsedu strany Roberta Fica je cenová ponuka zlá, nákup netransparentný a tender neprehľadný.

„V čase, keď sa spracovával nákup v roku 2018, bolo každé jedno vozidlo o 500 000 eur lacnejšie. Podávame trestné oznámenie pre podozrenie zo spáchania obzvlášť závažného zločinu porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku v štádiu prípravy. Podávame ho na generálnu prokuratúru,“ uviedol na tlačovej konferencii Robert Fico.

Podľa Fica Slovensko plánuje kúpiť 76 obrnených vozidiel z Fínska zo spoločnosti Patria v hodnote približne 470 miliónov eur. Ako problém vidí predovšetkým predražený nákup, ako aj fakt, že by Slovensko malo nakupovať takú vojenskú techniku, ktorá sa nedá u nás vyrobiť.

„Hlavným problémom je, že technika, ktorú môžeme na Slovensku vyrábať, musí byť robená čisto na Slovensku,“ uviedol počas tlačovej konferencie Robert Kaliňák (Smer-SD), s tým, že Slovensko je podľa neho schopné si samo vyrábať tento typ vojenskej techniky.

Kritika fínskej firmy

Kritika predsedu Smeru-SD išla aj na samotnú fínsku firmu, ktorá transportéry vyrába. Podľa Fica je fínska firma spájaná s korupčnými škandálmi v iných krajinách.

„Pripomínam slovenskej verejnosti korupčné škandály, ktoré táto firma mala v Slovinsku, Chorvátsku a Egypte. V niektorých prípadoch to skončilo aj odsúdením predstaviteľov fínskej spoločnosti Patria. Všade to bolo úplatkárstvo. Parametre totiž, na základe ktorých sa vybrali tieto vozidlá, sú horšie, ako dávali iné spoločnosti slovenskej armáde,“ povedal Fico.

Robert Fico taktiež kritizoval darovanie vojenskej techniky Ukrajine. „Vláda sa veľmi nezodpovedne zbavuje vojenskej techniky. Posielame najmä Ukrajinu zadarmo techniku, vrcholom je systém S-300. Vláda výrazne takto znižuje obranyschopnosť SR, a preto si vytvára argumenty na nákup novej techniky,“ dodal.

Reakcia ministra obrany

Na sobotňajšiu (16. 7.) tlačovú konferenciu predstaviteľov Smeru-SD reagoval na sociálnej sieti minister obrany SR Jaroslav Naď (OĽANO). „Pre dvoch mafiánov a účtovníka Fantozziho mám iba jeden odkaz. Neotravujte, tu sme pri (po dva a pol rokoch náročnej práce) zaslúženej dovolenke. Takto to vyzerá, keď oligarcha v pozadí Smeru nakáže riešiť tému, pretože s horším vozidlom nevyhral, ale obsahovo nie je o čom,“ uviedol Naď.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko