Na hlavný obsah

Snemovňa reprezentantov v USA schválila zákaz predaja útočných pušiek

O návrhu bude rozhodovať Senát.

Snemovňa reprezentantov v USA schválila zákaz predaja útočných pušiek
Na snímke protest vo Washingtone proti strelným zbraniam. Foto: TASR/AP

Snemovňa reprezentantov Spojených štátov pod vplyvom série desivých masových streleckých útokov schválila v piatok (29. 7.) návrh zákona, ktorý prvýkrát za desaťročia zakazuje útočné zbrane. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

Legislatívu schválila dolná komora amerického Kongresu, ovládaná demokratmi, pomerom hlasov 217 ku 213. Teraz pôjde do Senátu, kde ju zákonodarcovia pravdepodobne neodsúhlasia.

Zbraňová reforma je stále témou, ktorá spoločnosť v USA hlboko rozdeľuje. Je to tak aj napriek nedávnym tragickým masovým streleckým útokom. V snemovni zákaz útočných zbraní podporili spolu s demokratmi iba dvaja republikáni.

Podobný zákaz už raz fungoval

V 100-člennom Senáte majú demokrati len 50 kresiel a potrebujú desať republikánskych hlasov, aby sa tam o opatrení hlasovalo.

Kongres schválil desaťročný zákaz útočných pušiek a určitých veľkokapacitných zásobníkov v roku 1994. Zákonodarcovia ho však v roku 2004 nechali vypršať a predaj týchto zbraní odvtedy prudko stúpol.

Demokratická predsedníčka Snemovne reprezentantov Spojených štátov Nancy Pelosiová označila najnovší návrh zákona za „rozhodujúci krok v našom prebiehajúcom boji proti smrtiacej epidémii násilia páchaného strelnými zbraňami v našej krajine“.

Legislatíva zakazuje predaj, dovoz, výrobu alebo prepravu určitých poloautomatických zbraní. Aj tie boli použité pri nedávnych masových streľbách v Buffale v štáte New York, v Uvalde (Texas) a v Highland Parku (Illinois).

Neskrývaný belošský rasista zastrelil v máji v supermarkete v Buffale desať Afroameričanov. V ten istý mesiac zastrelil 18-ročný muž na základnej škole v meste Uvalde 19 detí a dve učiteľky. Sedem ľudí bolo zastrelených 4. júla v sprievode v meste Highland Park.

Biden žiada zmeny

Po masakri v Uvalde prezident Joe Biden vyzval zákonodarcov, aby znova zakázali útočné pušky alebo aspoň zvýšili minimálny vek pri nákupe týchto zbraní z 18 na 21 rokov.

Republikánski zákonodarcovia, ktorí vnímajú takéto obmedzenia ako protiústavné, však odmietli prezidentovu výzvu. Podľa nich by to porušovalo právo nosiť zbraň, zakotvené v americkej ústave.

Biden vo vyhlásení uviedol, že „každý rok zomiera na strelné poranenia 40 000 Američanov a strelné zbrane sa stali hlavným zabijakom detí v Spojených štátoch. Viem, že zákaz útočných pušiek a veľkokapacitných zásobníkov zachráni životy.“

Výbor snemovne v správe zverejnenej tento týždeň uviedol, že americkí výrobcovia strelných zbraní zarobili za posledné desaťročie miliardu dolárov na predaji poloautomatických zbraní typu AR-15.

„Zbrojársky priemysel zaplavil naše štvrte, naše školy a dokonca naše kostoly a synagógy týmito smrtiacimi zbraňami a vďaka tomu zbohatol,“ povedala demokratická členka snemovne Carolyn Maloneyová.

„Dávajú prednosť ziskom pred životmi svojich krajanov Američanov,“ povedala táto zákonodarkyňa za štát New York. na zasadnutí, na ktorom sa zúčastnili aj príbuzní obetí násilia páchaného strelnými zbraňami.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet