Na hlavný obsah

Spolupracoval s Petrom Hapkom alebo Hanou Hegerovou. Michal Horáček sa narodil pred 70 rokmi

Okrem umenia sa venuje aj podnikaniu.

Spolupracoval s Petrom Hapkom alebo Hanou Hegerovou. Michal Horáček sa narodil pred 70 rokmi
Ocenený textár básnik a producent Michal Horáček. Foto: TASR

Textár Michal Horáček patrí podľa hudobných kritikov medzi absolútnu špičku českej textárskej tvorby. V sobotu 23. júla oslavuje 70 rokov.

Rodáka z Prahy začiatkom 70. rokov 20. storočia vylúčili zo štúdia žurnalistiky na pražskej Univerzite Karlovej na priamu intervenciu ŠtB.

Väznili ho 60 dní za falšovanie súhlasu Socialistického zväzu mládeže (SZM). Sfalšoval súhlas na žiadosti o vycestovaciu doložku na dvojmesačnú cestu do Spojených štátov amerických (USA).

Podpis Michala Horáčka.
Podpis Michala Horáčka.Foto: Wikimedia Commons

Pretože doma nesmel publikovať, v roku 1977 začať svoju žurnalistickú dráhu – stal sa korešpondentom časopisov v Austrálii, Spojenom kráľovstve a najmä v USA, kde dostal v roku 1982 aj novinársku cenu Excellence in Journalism.

Michal Horáček.
Michal Horáček.Foto: Wikimedia Commons

Neskôr študoval v USA. Je absolventom Inštitútu základov vzdelanosti a amerických štúdií na Macalester College v USA. Po návrate z USA pôsobil v časopise Mladý svět (1986), kde sa zameral napr. na praktiky vtedajšieho Ochranného zväzu autorského alebo agentúry Pragokoncert.

Začiatok textárskej kariéry

Michal Horáček sa piesňovým textom venuje od roku 1983. Spolupracoval s viacerými hudobníkmi. Najúspešnejšia bola jeho spolupráca s dnes už zosnulým hudobným skladateľom Petrom Hapkom.

„Petr Hapka bol kľúčový spolupracovník môjho života. Bez neho by moje príbehy nikdy tak nezneli, ako znejú“, tvrdí Horáček. Piesne pre album Potměšilý host Hany Hegerovej a pre album V penziónu Svět zložil v roku 1987.

Hana Hegerová zachytená počas svojho koncertu
Hana Hegerová na archívnej snímke.

V októbri 1998 vyšiel album Citová investice, začiatkom roku 2000 spolupracoval so slovenským interpretom Richardom Müllerom na albume Richard Müller a hosté.

Neskôr vyšla kompilácia megahitov z obdobia 1987 až 2002 Štěstí je krásna věc s ďalšími ako Bude mi lehká zem, Dívam se dívam…

V novembri 2006 uzrel svetlo sveta autorský album Strážce plamene. Tento projekt dostal aj filmovú podobu a od Českej akadémie populárnej hudby získal cenu Anděl ako DVD roka 2007.

Horáček je autorom okolo 300 piesňových textov. Tvorba hudobníka je prezentovaná aj na platforme YouTube.

„Je to dobrý barometer toho, či pesnička žije. Napríklad pieseň Dívam se dívam naspievanú Petrom Hapkom a Luciou Bílou v roku 1996 dodnes ľudia sami vyhľadávajú. Na YouTube má v rôznych podobách tri milióny návštev. To už je číslo, ktoré ťažko spochybníte“, uviedol v jednom z rozhovorov Horáček.

https://www.youtube.com/watch?v=2R-zhJc9Zd8

Úspešný podnikateľ

Textár je aj úspešným podnikateľom. Akciovú spoločnosť Fortuna založil v roku 1990. Tá vybudovala významnú českú stávkovú kanceláriu s pobočkami na Slovensku a v Poľsku. Firmu podnikateľ predal v roku 2004 finančnej skupine Penta za bližšie nezverejnenú sumu.

Hudobný producent sa angažoval aj v politike. V novembri 2016 oznámil svoju kandidatúru na prezidenta Českej republiky. Potrebných 50 000 podpisov na petičných hárkoch získal už v priebehu mája 2017. Volebnú kampaň si financoval sám. So ziskom 9,18 % hlasov skončil na štvrtom mieste.

Horáček je výraznou osobnosťou českej kultúrnej scény. Je druhýkrát ženatý s kostýmovou výtvarníčkou a scénografkou Michaelou Hořejší.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet