Na hlavný obsah

Štáty EÚ tlačia na Nemecko, aby odložilo odchod od jadrovej energetiky

Je medzi nimi aj Slovensko.

Štáty EÚ tlačia na Nemecko, aby odložilo odchod od jadrovej energetiky
Dve chladiace veže odstavenej jadrovej elektrárne zdemolovali pomocou výbušnín 14. mája 2020 v nemeckom Philippsburgu. Foto: TASR/AP

Nemecká vláda čelí rastúcemu tlaku, aby odložila odchod od jadrovej energetiky. Informuje o tom agentúra DPA.

Na prehodnotení plánov na ukončenie prevádzky troch zvyšných jadrových elektrární do konca roka údajne trvá nielen konzervatívna opozícia CDU/CSU, ale aj niektorí partneri Nemecka v Európskej únii (EÚ).

Podľa niektorých má kabinet preveriť aj možnosť opätovne spustiť tri reaktory, ktoré odstavili na konci minulého roka.

Podľa krajín, ako je Maďarsko, Rumunsko, Slovensko či Francúzsko, by pokračujúca prevádzka nemeckých jadrových elektrární mohla významne prispieť k úspore plynu, ktorý sa v krajine stále podieľa na výrobe elektrickej energie z približne 15 %.

Ak by Rusko úplne zastavilo dodávky plynu do EÚ, bolo by tým k dispozícii viac plynových zásob na vykurovanie domácností aj pre priemysel.

S odložením súhlasí aj Sulík

„Ak chce Nemecko šetriť plynom, nech nechá svoje jadrové elektrárne ďalej bežať. Respektíve tie tri, ktoré odstavili vlani, nech sa znovu pripoja do siete,“ povedal v utorok (26. 7.) slovenský minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) na schôdzi ministrov v Bruseli.

Podľa neho by so zachovaním prevádzky šiestich jadrových elektrární ušetrilo 15 miliárd metrov kubických plynu. Je to podľa jeho výpočtov polovica sumy, ktorú chce EÚ usporiť v rámci svojho krízového plánu.

Krátko predtým sa podobne vyjadril aj maďarský premiér Viktor Orbán. Kritizoval Európsku komisiu za to, že Nemecko nenúti pokračovať v prevádzke jadrových elektrární. Hoci jadrové elektrárne vyrábali lacnú energiu, bruselský úrad povolil ich zatvorenie, povedal minulý týždeň Orbán.

V Nemecku sú teraz v prevádzke tri jadrové elektrárne – Emsland v Dolnom Sasku, Isar 2 v Bavorsku a Neckarwestheim 2 v Bádensku-Württembersku. Podľa platných zákonov ich musia uzavrieť najneskôr do 31. decembra tohto roka.

Proti sú Zelení

V spolkovej vláde sú Zelení striktne proti dlhodobému predĺženiu životnosti týchto elektrární. Jedinou možnosťou je podľa nich nechať jadrové elektrárne v prevádzke po obmedzený čas so zvyšnými palivovými článkami. Jadrová elektráreň Isar 2 by takto zrejme mohla slúžiť najmenej do mája budúceho roka.

Podľa odborníkov by v Nemecku mohli opäť uviesť do prevádzky tri jadrové elektrárne. Riaditeľ združenia certifikačných spoločností TÜV Joachim Bühler nedávno denníku Bild povedal, že opätovné sprevádzkovanie reaktorov, ktoré boli odstavené v roku 2021, by „nebolo otázkou rokov, ale skôr niekoľkých mesiacov alebo týždňov“.

Ide podľa neho predovšetkým o otázku politickej vôle. „Sme presvedčení, že tri elektrárne sú v bezpečnom stave, ktorý by umožnil ich pripojenie do siete,“ dodal.

V marci sa napríklad belgická vláda rozhodla odložiť odchod od jadrovej energetiky, ktorý pôvodne plánovala na koniec roka 2025. Teraz má nastať o desať rokov neskôr.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet