Na hlavný obsah

Stavebný boom v Nízkych Tatrách pokračuje, môže to ovplyvniť prostredie či vodu

Investori poslali desiatky žiadostí.

Ďalšie chatky na Táľoch. V obci Horná Lehota ich chce vybudovať súkromný investor. Masová výstavba na južných svahoch Nízkych Tatier môže negatívne vplývať na životné prostredie aj kvalitu vody.

Začiatkom roka prišla súkromná firma so zámerom vybudovať na Táľoch medzi hotelmi Stupka a Golf približne 70 rekreačných chát. O niekoľko mesiacov na to chce ďalší investor postaviť v lokalite viac ako 80 chatiek neďaleko golfového ihriska.

Pozrite si reportáž RTVS:

„Máme množstvo žiadostí aj na individuálnu rekreačnú výstavbu, do tohto obdobia evidujeme už desiatky žiadostí. Budeme nástojiť na tom, aby všetky zámery, ktoré sú plánované, alebo sa chystajú, boli posudzované veľkou Eiou,“ uviedla Sandra Popelářová, riaditeľka Správy Národného parku Nízke Tatry.

Nové chatky chce súkromný investor postaviť v areáli bývalého pionierskeho tábora, ktorého objekty sú dnes už v dezolátnom stave.

Projekt má stáť približne 50 miliónov eur. Investor plánuje zmodernizovať aj čistiareň odpadových vôd. Podľa správy NAPANT-u je v lokalite plánovaných už priveľa chatiek. Starostu Hornej Lehoty Vladimíra Bušniaka viac trápi individuálna výstavba.

„Hlavný problém z nášho pohľadu je tá divoká výstavba. Stavia sa hocikde hocičo, pretože nemáme územný plán. Hoci už tretí rok sa na ňom robí, výsledky sú v nedohľadne,“ povedal Bušniak. Nadmerná výstavba prináša tiež riziká súvisiace s pitnou vodou.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny