Na hlavný obsah

Stráca Boris Johnson pôdu pod nohami?

Trpezlivosť dochádza aj britskej verejnosti.

Stráca Boris Johnson pôdu pod nohami?
Britský premiér Boris Johnson. Foto: TASR/AP

Vládu Borisa Johnsona od utorkového (5. 7.) večera opustilo už 31 ľudí. Štátni tajomníci aj dvaja kľúčoví ministri – financií a zdravotníctva. Ako dôvod uviedli, že už nedokážu tolerovať spôsob vládnutia súčasného šéfa britského kabinetu.

Pozorovatelia v Spojenom kráľovstve píšu, že premiér Boris Johnson stráca pôdu pod nohami a je už iba otázkou času, kedy úrad opustí.

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venoval redaktor RTVS Viliam Ovsepian.

Najväčšia politická kríza

Doposiaľ najväčšiu politickú krízu Johnsona odštartovalo to, že do vysokej vládnej funkcie dosadil konzervatívneho spolustranníka, a to aj napriek podozreniam zo sexuálneho napadnutia.

Britský premiér hovorí, že bolo chybou vybrať si a menovať do vysokej štátnej funkcie človeka, ktorý čelil obvineniam zo sexuálneho obťažovania. Dodal, že o súkromných záležitostiach Chrisa Pinchera nevedel a za tento prešľap sa ospravedlňuje.

Mnohí analytici sa zhodujú, že ide o štandardný spôsob, akým Boris Johnson bojuje proti škandálom. „Stane sa škandál, a on proste zatĺka, klame, klame a klame. Potom sa to teda prevalí a on to prizná,“ uviedol pre Rádiožurnál politický komentátor z Britských listov Ján Čulík.

Skorý odchod Johnsona?

Podľa opozície bol súčasný vývoj iba otázkou času. Jej líder, Keir Starmer, tvrdí, že konzervatívci si napokon začali uvedomovať, že obranou premiérových škandálov škodia sami sebe, no aj celej strane. A presne to je dôvod rezignácií.

„Jedna ministerka, nešťastníčka, v televízii hovorila – pán premiér o tom vôbec nevedel. No a počas rozhovoru sa prevalilo, že to jednoducho vedel,“ opísal Čulík.

Hoci bola britská verejnosť zo začiatku k premiérovi zhovievavá, aj jej postupne dochádza trpezlivosť.

Vzbúrenci z radov konzervatívcov sa teraz budú snažiť o zmenu pravidiel hlasovania o dôvere voči premiérovi. Pred mesiacom Johnson hlasovanie ustál, no keby sa konalo teraz, podľa politológov je veľmi pravdepodobné, že by musel odstúpiť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál