Na hlavný obsah

Streľba v Dánsku si vyžiadala tri ľudské životy

Štyria sú zranení.

Streľba v Dánsku si vyžiadala tri ľudské životy
Na snímke ľudia pred nákupným centrom Field's v Dánsku, kde došlo k streľbe. Foto: SITA/AP

Troch mŕtvych a štyroch zranených, ktorí sú v kritickom stave, si vyžiadala nedeľňajšia (3. 7.) streľba v nákupnom centre Field’s v dánskej metropole Kodaň. Informoval o tom v noci na pondelok (4. 7.) podľa dánskych médií šéf kodanskej polície Sören Thomassen.

Potvrdil, že po streľbe zatkli podozrivú osobu – ide o 22-ročného občana Dánska. Pri zatknutí mal pri sebe zbraň a muníciu, polícia však preveruje, či nestrieľal z inej zbrane.

Mladík je polícii známy, „ale len okrajovo“, povedal Thomassen. O motíve činu je podľa neho priskoro hovoriť.

Páchateľ mal zrejme psychické problémy

Nič nenasvedčuje tomu, že by existovali ďalší páchatelia, polícia napriek tomu stále vyšetruje aj túto verziu. Uviedla však, že streľba zrejme nesúvisela s terorizmom. Páchateľ podľa polície trpel psychickými problémami a svoje obete si vybral náhodne.

„Neexistujú indície – z doterajšieho priebehu vyšetrovania, v dokumentoch alebo vo výpovediach svedkov –, ktoré by poukazovali na to, že tento čin súvisí s terorizmom,“ povedal Thomassen.

Útočník podľa neho začal strieľať do ľudí v nákupnom centre bez rozmyslu a zrejme nemal spolupáchateľa. „Podľa našej analýzy išlo o náhodné obete, ktorých výber nebol motivovaný pohlavím ani žiadnym iným kritériom,“ uviedol Thomassen.

Podľa inšpektorových slov išlo o muža, ktorý bol v minulosti v starostlivosti odborníkov v oblasti psychiatrie. Bližšie informácie o tejto otázke však odmietol poskytnúť, rovnako ako o možnom motíve páchateľovho konania.

Koncert sa neuskutočnil

Polícia dostala hlásenie o streľbe okolo 17.30 h. Jeden zo svedkov televízii TV2 povedal, že strelec mal na sebe tmavé oblečenie a nebol maskovaný. Ďalší očitý svedok, uviedol, že muž vystrelil z dlhej zbrane.

V blízkosti obchodného centra Field’s sa nachádza aj veľká viacúčelová hala Royal Arena. V nedeľu sa tam mal konať vypredaný koncert britského speváka Harryho Stylesa, no zrušili ho.

Niekoľko tisíc fanúšikov sa už nachádzalo v hale, no neskôr im oznámili, že koncert sa z bezpečnostných dôvodov neuskutoční.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet