Na hlavný obsah

Štyria Slováci zrejme pôjdu bojovať na Ukrajinu

A to bez toho, aby porušili zákon.

Štyria Slováci sa zrejme čoskoro zapoja do bojov na Ukrajine a to bez toho, aby porušili zákon. Hlava štátu im povolila službu v cudzej armáde. Ďalšie údaje o týchto osobách sú utajené. Nie je teda známe, či u nás slúžili v niektorej z bezpečnostných zložiek. Prezidentke leží na stole ďalších sedem žiadostí.

Postupný záujem Slovákov odísť bojovať na Ukrajinu začal zhruba v marci. Aby nemali problém so zákonom, a to pre službu v cudzej armáde, bez súhlasu prezidentky to nejde.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Celý proces je v súčasnosti podľa platnej legislatívy veľmi administratívne náročný. Je dlhý a nastavený tak, aby odrádzal od služby v cudzej armáde,“ hovorí Martin Strižinec, hovorca prezidentky SR.

Rezort obrany aj naďalej slovenským občanom takéto konanie neodporúča. A to v záujme ich vlastnej bezpečnosti. Uvádza to Martina Kovaľ Kakaščíková, hovorkyňa Ministerstva obrany SR.

Aj keď záujem malo vyše sto Slovákov, hlava štátu zatiaľ dostala na stôl len 17 preverených žiadostí.

Prezidentka podpísala 10 rozhodnutí

„Prezidentka podpísala desať rozhodnutí. V štyroch prípadoch vyhovela žiadosti. To znamená, že povolila službu v cudzej armáde, v tomto prípade na Ukrajine. Ďalších 6 žiadostí, ktoré doteraz posudzovala, zamietla,“ pokračuje Strižinec.

Ďalej uvádza, že najčastejším dôvodom je záznam v registri trestov.

Štvorica, ktorá povolenie dostala, musela v žiadosti uviesť, ako dlho chcú na Ukrajine pôsobiť. Sú to mesiace, u niektorých až niekoľko rokov. Nie je známe ani to, do ktorej zložky Ukrajinskej armády ich zaradia.

Tisíce cudzincov už na Ukrajine bojujú. Prišli do vytvorenej medzinárodnej légie. Sú medzi nimi mnohí vojnový veteráni, no aj mladí ľudia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet