Na hlavný obsah

Sucho a vysoké teploty vplývajú aj na pasienky pre zvieratá

Tým v dôsledku horúčav im klesá produkcia mlieka.

Sucho a vysoké teploty negatívne vplývajú aj na pasienky pre zvieratá. Tým v dôsledku horúčav klesá produkcia mlieka. Chovatelia oviec a kôz upozorňujú, že ovčieho mlieka, aj výrobkov z neho bude menej.

Lúky v okolí Žitavského luhu každoročne na jar zaplavuje rieka. Tam, kde voda bola, sa zvieratá napásť ešte môžu,. Tam, kde simulovaná povodeň nedosiahla, je úplné sucho.

Ešte vlani chovatelia z 10 hektárovej lúky nakosili 80 balíkov sena. Tento rok sa podarilo pozbierať len osem.

„Kvalita pasienkov oproti minulým rokom je naozaj veľmi zlá. Tráva, teda celkovo tie biotopy sú úplne vyschnuté a spálené. Prístup k vhodnej pastve je pomerne limitovaný,“ uviedol Ján Gúgh, ochranár a chovateľ oviec, kôz a dobytka z Malej Mane.

Problémy sú aj v horských a podhorských oblastiach, výsledkom je menej nadojeného mlieka.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Urobili sme prvé kosby, trávy už ďalej nerastú. Určite bude klesať produkcia mlieka,“ uviedla Martina Glejdurová, predsedníčka Biofarmy v Liptovskej Tepličke.

Slavomír Reľovský, riaditeľ Zväzu chovateľov oviec a kôz na Slovensku, povedal, že majú aj informácie od chovateľov, že mnohí z nich už prestali dojiť.

„Hrozí nedostatok ovčích produktov, najmä kvôli nedostatku krmiva a naši chovatelia už pozerajú na zimu, ktorá bude z tohto dôvodu naozaj extrémne ťažká,“ pokračoval.

Znížená dostupnosť krmiva zvyšuje jeho cenu. Chovatelia preto niektoré ovce pred zimou pošlú na bitúnok.

„A tým pádom je ohrozená aj budúcoročná sezóna. Dlhodobejšie dažde, také systémové, by možno pomohli, aby ešte paša narástla. Máme ale obavy, že táto sezóna je už možno aj stratená,“ dodal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny