Na hlavný obsah

Súd v Karibiku rozhodol, že zákaz homosexuálneho pohlavného styku je protiústavný

Podľa zákona hrozilo osobám väzenie až na 15 rokov.

Súd v Karibiku rozhodol, že zákaz homosexuálneho pohlavného styku je protiústavný
Ilustračná snímka. Foto: pixabay.com

Najvyšší súd východného Karibiku (ECSC) v noci na stredu (6. 7.) rozhodol, že zákon, ktorý na Antigue a Barbude zakazuje homosexuálny pohlavný styk, je protiústavný. Informovala o tom agentúra AP.

Vo verdikte ECSC, do ktorého jurisdikcie spadá šesť východokaribských štátov, sa uvádza, že „výber partnera je súkromná a osobná záležitosť jednotlivca“.

Podľa súdu tamojší zákon z roku 1995 o sexuálnych trestných činoch porušuje právo na slobodu prejavu. Taktiež narúša ochranu pred diskrimináciou založenou na sexuálnej orientácii.

Podľa zákona z roku 1995 mohli osoby, ktoré sa previnili homosexuálnym pohlavným stykom, čeliť trestu odňatia slobody až na 15 rokov.

Strach o život

Muž, ktorý žalobu podal, tvrdí, že mnohí homosexuáli sa v tomto karibskom regióne obávajú o život. Dodal, že pre svoju orientáciu nemohol vykonávať lekárske povolanie, keďže niektorí pacienti sa ním odmietali dať liečiť.

Mnohí homosexuáli sa tiež stretávajú s nehostinným správaním zdravotníkov, keď sa chcú dať sa otestovať na AIDS alebo začať liečbu.

Podobné zákony, ktoré zakazujú sexuálny styk ľudí rovnakého pohlavia, sú podľa AP v bývalých britských kolóniách v Karibiku pomerne bežným javom.

Súdy v Belize či v Trinidade a Tobagu ich však už vyhlásili za protiústavné. Zmeny v ústave sa očakávajú aj na Barbadose, Svätej Lucii či Svätom Krištofovi a Nevise.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet