Na hlavný obsah

Súd v Nemecku: Očkovanie vojakov proti covidu je v poriadku

Posudzoval sťažnosť dvoch dôstojníkov.

Súd v Nemecku: Očkovanie vojakov proti covidu je v poriadku
Ilustračná snímka očkovania. Foto: TASR/AP

Povinné očkovanie nemeckých vojakov proti covid-19 je v poriadku a v súlade so zákonmi. Rozhodol o tom vo štvrtok (7 .7.) spolkový správny súd v Lipsku, ktorý posudzoval sťažnosť dvoch dôstojníkov odmietajúcich vakcináciu. Verdikt súdu je právoplatný.

Súd podporil rozhodnutie ministerstva obrany, ktoré vyhláškou z novembra 2021 zaradilo očkovanie proti covidu-19 do zoznamu vakcín, ktoré vojaci pre službu v armáde musia mať, ak tomu nebráni ich zdravotný stav. K povinným patria okrem iného očkovania proti žltačke, chrípke či osýpkam.

Dvojica dôstojníkov argumentovala, že vakcína by bola zásahom do ich práva na fyzickú nedotknuteľnosť, ktorú garantuje Charta základných práv Európskej únie. To súd odmietol. Zároveň však vyzval ministerstvo obrany, aby vzhľadom na znižujúcu sa závažnosť infekcie zvážilo, či je potrebné od vojakov vyžadovať aj posilňujúcu dávku.

Povinné očkovanie

V Nemecku platí očkovacia povinnosť aj pre zdravotníkov, opatrovateľov a záchranárov. Niektorí z nich sa tiež pokúsili na súde túto povinnosť, ktorá je daná zákonom, napadnúť. Spor sa dostal až na ústavný súd, ktorý ústavnú sťažnosť žiadajúcu zrušenie očkovacej povinnosti v máji zamietol.

Nemecká vláda kancelára Olafa Scholza chcela pôvodne zaviesť všeobecnú očkovaciu povinnosť proti covidu-19. V spolkovom sneme ale nedokázala nájsť dostatok hlasov, aby to presadila. Proti bola aj časť vládnych poslancov, predovšetkým liberálni slobodní demokrati.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet