Na hlavný obsah

Súd v prípade zabitia maloletej Simony ešte nerozhodol

Rozsudok nevyniesol, pretože chce vypočuť znalca.

Súd v prípade zabitia maloletej Simony ešte nerozhodol
Na snímke časť vstupnej haly v budove Krajského súdu v Prešove. Foto: TASR

Krajský súd v Prešove v prípade obžalovaného profesionálneho rodiča z Veľkého Šariša rozsudok nevyniesol. Chce ešte vypočuť znalca. Prokuratúra profesionálneho rodiča viní zo zabitia jeden a pol ročného dieťaťa, ktoré mal v opatere. Okresný súd mu vymeral podmienečný trest, s ktorým nesúhlasí prokuratúra ani obžalovaný.

Téme sa v Rádiu Regina venoval redaktor RTVS Róbert Latta.

Jeden a pol ročná Simonka zomrela pred vyše siedmymi rokmi. Pitva ukázala, že utrpela viaceré zranenia. Prokuratúra obvinila profesionálneho rodiča, ktorý sa o ňu staral.

Okresný súd ho najskôr oslobodil, neskôr mu vymeral trojročný podmienečný trest. S ním nesúhlasil obžalovaný, ale ani prokurátor Adrián Kandráč. Podľa neho by mal trest odradiť ďalších prípadných páchateľov.

„Takto uložený trest podľa názoru krajskej prokuratúry nezodpovedá zásadám ukladaného trestu,“ povedal.

Simonka mala natrhnuté tenké črevo aj viaceré modriny. Zároveň však mala aj chybu na srdci. Preto lekárka na predchádzajúcich pojednávaniach uviedla, že modriny nepovažovala za výnimočné.

Predvolaný znalec však zároveň vypovedal, že tlak, ktorý spôsobil zranenia, musela vyvinúť dospelá osoba.

Obhajca obžalovaného navrhuje jeho oslobodenie

Obžalovaný na pojednávanie neprišiel. Jeho obhajca Martin Bašista navrhuje, aby ho súd oslobodil.

„Naznačili sme aj skutočnosť, že sa v tomto smere v rámci prípravného konania vykonávalo dokazovanie viac-menej len jedným smerom. A teda v smere preukázania viny môjho klienta. Ten odpočiatku popiera akúkoľvek mieru zodpovednosti za smrť maloletej Simony,“ uviedol.

Prokurátor navrhol obžalovanému deväťročný trest. „Krajská prokuratúra sa nestotožnila s rozhodnutím okresného súdu čo sa týka výroku o treste a navrhuje jeho uloženie bez uplatnenia inštitútu mimoriadneho zníženia trestu odňatia slobody,“ uviedol.

Krajský súd napokon nerozhodol so zdôvodnením, že ešte musí vypočuť znalca. Verdikt by tak mal vyniesť 23. augusta.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko