Na hlavný obsah

Súd znížil tresty pre dvoch odsúdených za útoky v Katalánsku

Pri teroristických útokoch vtedy zahynulo 16 ľudí.

Súd znížil tresty pre dvoch odsúdených za útoky v Katalánsku
Teroristický útok na barcelonskej promenáde Las Ramblas v roku 2017 si vyžiadal 14 obetí a viac ako sto zranených. Foto: TASR/AP

Španielsky súd v stredu (13. júla) znížil o desať rokov tresty odňatia slobody pre dve z troch osôb odsúdených za teroristické útoky, ku ktorým došlo v roku 2017 v regióne Katalánsko, pričom zahynulo 16 ľudí.

Mohamed Houli Chemlal (25), ktorý má španielske občianstvo, si po novom odpyká 43 rokov za mrežami, zatiaľ čo Driss Oukabir (33) z Maroka dostal 36 rokov. Madridský súd ďalej vyhlásil, že „čiastočne prijal“ odvolania oboch mužov.

Obaja boli po prvý raz odsúdení vlani v máji. Súd však potvrdil obvinenia z ich „príslušnosti k teroristickej organizácii“, ako aj z výroby a držby výbušnín. Súd zároveň potvrdil osemročný trest odňatia slobody pre tretieho odsúdeného, Saida Bena Iazzu.

Ten bol uznaný za vinného z poskytnutia vozidla a dokladov útočníkom a v septembri 2021 bol podmienečne prepustený na slobodu.

Nútení improvizovať

Chemlal sa počas vyšetrovania priznal, že jeho bunka pôvodne plánovala zaútočiť na miesta, ako je barcelonská bazilika Sagrada Família, uvádza tlačová agentúra AFP.

Ich plány sa však urýchlili po náhodnom výbuchu v dome v Alcanare, pobrežnom meste nachádzajúcom sa medzi Barcelonou a Valenciou, kde teroristi pripravovali výbušniny.

Pri výbuchu zomrel duchovný vodca skupiny a Chemlal utrpel zranenia, čo prinútilo bunku zimprovizovať útok v Barcelone.

Prvý atak sa odohral 17. augusta 2017 na známej barcelonskej ulici Las Ramblas, kde nákladné auto vrazilo do chodcov. Zahynulo vtedy 14 ľudí; išlo väčšinou o zahraničných turistov.

Vodiča, ktorý pri úteku zabil 30-ročného muža, aby mu ukradol auto, polícia o niekoľko dní neskôr zastrelila.

Niekoľko hodín po masakri na ulici Las Ramblas uskutočnilo ďalších päť členov bunky, takisto marockej národnosti, druhý útok v letovisku Cambrils, 100 kilometrov južne od Barcelony.

Útočníci vozidlom narazili do policajného kontrolného stanovišťa a následne smrteľne pobodali ženu. Polícia páchateľov zastrelila. K zodpovednosti za oba útoky sa prihlásila džihádistická organizácia Islamský štát.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet