Na hlavný obsah

ŠÚKL: Lieky pre dospelých nie sú vždy vhodné aj pre deti

A to ani pri zníženej dávke.

ŠÚKL: Lieky pre dospelých nie sú vždy vhodné aj pre deti
Ilustračná snímka - lieky. Foto: RTVS

Nie všetky lieky určené pre dospelých pacientov sa môžu podávať aj deťom. A to ani v prípade zníženej dávky. Upozornil na to Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) na svojej facebookovej stránke.

Deti by napríklad nemali užívať lieky ovplyvňujúce vývin kostry, mozgu, obličiek, či iných dôležitých orgánov. ŠÚKL upozorňuje, že detskí pacienti nemusia mať dostatočne vyvinuté orgány, ktoré zodpovedajú za spracovanie lieku v tele či za jeho vylúčenie.

Ústav upriamuje pozornosť na voľnopredajné lieky v podobe niektorých analgetík či antipyretík, napríklad s obsahom kyseliny acetylsalicylovej alebo diklofenaku. Tie by sa nemali podávať detským a ani dospievajúcim pacientom.

„Pri podávaní lieku deťom sa preto vždy riaďte pokynmi lekára. Ak ide o voľnopredajný liek, poradí vám lekárnik,“ dodáva. Lekár pri predpisovaní lieku musí brať do úvahy, ako v tele pôsobí a na ktoré orgány.

Informácie o vhodnosti lieku sa nachádzajú aj v písomnej informácii pre používateľa (príbalový leták). „Nájdete v ňom, od akého veku, prípadne hmotnosti sa liek môže podať. Spravidla je potrebné v závislosti od veku či hmotnosti vypočítať aj dávku lieku,“ vysvetlil.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko