Na hlavný obsah

Systém odmeňovania v štátnej a verejnej správe treba zmeniť, hovoria odborári

Niektoré profesie nelákajú aj pre náročné podmienky.

Systém odmeňovania v štátnej a verejnej správe treba zmeniť, hovoria odborári
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Zamestnanci štátnej a verejnej sféry sa predsa len dočkali zvýšenia platov. Dohoda na mimoriadnej valorizácii sa nerodila ľahko a predchádzali jej niekoľkotýždňové rokovania sociálnych partnerov s vládou.

Odborári však poukázali na to, že problém je väčší, ako sa zdá. Systém odmeňovania v štátnej a verejnej sfére treba podľa nich prekopať.

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Natália Holubová.

Tabuľkové platy nestíhajú za minimálnou mzdou

Najnižšia platová tarifa, ktorú v štátnej a verejnej sfére Slovensko má, je 589,50 eur. V porovnaní s minimálnou mzdou to je výrazný rozdiel, a preto ho musí zamestnávateľ doplatiť.

Hoci sa minimálna mzda každý rok zvyšuje, tabuľkové platy za ňou nestíhajú. V súčasnosti je na úrovni 646 eur, od budúceho roka sa zvýši na 700 eur.

Ak by sa prvá platová trieda začala minimálnou mzdou, systém odmeňovania by podľa prezidentky Konfederácie odborových zväzov (KOZ) Moniky Uhlerovej mohol vyzerať tak, že by sa valorizácia musela dohodnúť priamo v zákone. „Ako narastie minimálna mzda, tak narastú aj platové tarify, a tak by sa už kolektívne nevyjednávalo o valorizácii platov v štátnej a verejnej službe,“ priblížila.

Podotkla, že aj to je cesta, ktorá síce nie je podľa nej najlepšia, no stojí za diskusiu.

V štátnej a verejnej sfére sú už teraz profesie, ktoré nie sú lákavé, nielen pre výšku platu, ale aj pre náročnosť a pracovné podmienky.

„Vonku je 35 stupňov Celzia a zamestnanci musia narábať s kontajnermi, dvíhať ich. Sú tam výpary i obrovské množstvo prachu a pracovníci sú zaplatení len minimálnou mzdou,“ poukazuje predseda Združenia miest a obcí Slovenska Branislav Tréger na odpadové hospodárstvo.

Lepšie platobné podmienky pre učiteľov

Učitelia už pred desiatimi rokmi upozorňovali na platový systém, ktorý by chceli zmeniť aj teraz.

„Začínajúci pedagóg a odborný zamestnanec by mal dostať 1,2 násobok priemerného platu v národnom hospodárstve a 1,6 násobok ten, kto má druhú atestáciu. Pre vysoké školy sme navrhovali vyššie koeficienty, žiaľ, náš názor nevypočuli,“ vysvetľuje predseda odborového zväzu školstva Pavel Ondek.

Tento návrh by podľa neho vyriešil problémy, ktoré doteraz v školstve SR má. Dodáva však, že na to musí byť politická vôľa, aj peniaze v rozpočte.

Platy v štátnej a verejnej sfére bývajú rovnaké, a to bez ohľadu na región. Kúpiť si byt z učiteľského platu napríklad v Bratislave je takmer nemožné. Vyriešiť by to mohli príplatky.

„V zahraničí sú bežné. V Londýne, keď niekto pracuje vo verejnej správe, či už učiteľ, policajt alebo sudca, tak má regionálny príplatok, ktorý odráža cenovú hladinu. Inak by nedokázali dostať ľudí do verejnej alebo štátnej správy,“ opísal ekonóm Slovenskej akadémie vied Vladimír Baláž.

Pracovný portál Profesia zaznamenal v druhom štvrťroku 657 ponúk na prácu v štátnej a verejnej správe. Takýto počet inzerátov počas 25-ročnej histórie portálu ešte nemali, potvrdila hovorkyňa Nikola Richterová.

Najväčší záujem je o referentov, radcov, riaditeľov odboru a inšpektorov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál