Na hlavný obsah

Talianskeho premiéra žiadajú, aby prekonal vládnu krízu a zostal v úrade

Svoje rozhodnutie odstúpiť má prehodnotiť.

Talianskeho premiéra žiadajú, aby prekonal vládnu krízu a zostal v úrade
Na fotografii Mario Draghi. Foto: TASR/AP

Talianski starostovia, obchodné organizácie a predstavitelia odborových zväzov vyzvali cez víkend premiéra Maria Draghiho, aby prehodnotil svoje rozhodnutie odstúpiť. Varovali, že stabilita zadlženej krajiny je ohrozená. Informovala o tom v nedeľu (17. 7.) agentúra Reuters.

Draghi tento týždeň podal demisiu po tom, ako jedna zo strán v širokej vládnej koalícii, Hnutie piatich hviezd (M5S), odmietla podporiť vládu pri hlasovaní v parlamente spojenom s vyslovením dôvery.

Prezident Sergio Mattarella jeho rezignáciu odmietol. Draghiho požiadal, aby budúci týždeň vystúpil pred zákonodarcami v nádeji, že nájde konsenzus. Taký ktorý by odvrátil predčasné voľby v čase medzinárodného rozruchu a ekonomických problémov.

Populistické M5S, ktoré sužujú vnútorné rozpory, zdôraznilo, že z koalície neodišlo, ale nemohlo sa zúčastniť na hlasovaní o zákone obsahujúcom opatrenia, s ktorými dlhodobo nesúhlasí.

Zdroj z premiérovho úradu uviedol, že Draghi sa nepodvolí nijakým „ultimátam“ a je naďalej odhodlaný odstúpiť.

Taliansko by mohlo prísť o miliardy eur

Čelí však tlaku na zmenu názoru a varovaniam, že bez plne funkčnej vlády môže Taliansko prísť o miliardy eur z fondu EÚ pre obnovu po pandémii a len s ťažkosťami by riešilo rastúce ceny energií.

Starostovia 110 talianskych miest, vrátane centier desiatich hlavných metropolitných oblastí, označili v otvorenom liste vládnu krízu za zarážajúcu a znepokojivú. Všetky strany vyzvali na zodpovedné konanie.

„Žiadame Maria Draghiho, aby vysvetlil parlamentu dobré dôvody, prečo vláda musí pokračovať,“ napísali.

Stanoviská apelujúce vládu na pokračovanie zverejnil aj celý rad priemyselných, poľnohospodárskych a obchodných združení.

Prekonanie rastúcej nevôle vládnych strán na ďalšiu spoluprácu sa však zdá čoraz náročnejšie. To zvyšuje vyhliadky na predčasné voľby v septembri alebo októbri, konštatuje Reuters.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet