Na hlavný obsah

Taliansky premiér Draghi opäť podal demisiu

Zatiaľ nie je jasné, či prezident rozpustí parlament.

Taliansky premiér Draghi opäť podal demisiu
Taliansky premiér Mario Draghi (uprostred). Foto: TASR/AP

Taliansky premiér Mario Draghi vo štvrtok do rúk prezidenta Sergia Mattarellu odovzdal demisiu, informoval prezidentský palác. Mattarella predsedu vlády požiadal, aby kabinet dočasne viedol ďalej. Zatiaľ nie je jasné, či rozpustí parlament a vyhlási predčasné voľby. 

„Prezident republiky Sergio Mattarella dnes (štvrtok) ráno v Kvirinálskom paláci prijal predsedu vlády Maria Draghiho, ktorý ho informoval o včerajšej (stredajšej) diskusii a hlasovaní v Senáte a následne znovu podal demisiu a demisiu kabinetu, ktorému predsedá,“ píše sa vo vyhlásení prezidentského paláca.

Draghi sa ju pokúsil podať už minulý štvrtok (14. 7.), Mattarella ju však vtedy odmietol. Šéfa vlády vtedy požiadal, aby oslovil parlament a získal tak jasný obraz o politickej situácii. Svoju demisiu ponúkol po tom, ako koaličný partner, populistické Hnutie piatich hviezd (M5S), bojkotovalo dôležité hlasovanie v Senáte.

V stredu (20. 7.) prejavila síce Draghimu dôveru väčšina senátorov, tri z vládnych strán však hlasovanie bojkotovali, čím podkopali premiérovu víziu jednotnej vlády. Práve vládnou jednotou Draghi podmieňoval svoje zotrvanie v úrade.

Draghi nie je politik, avšak počas 17 mesiacov, čo stojí na čele nezvyčajnej talianskej vlády „národnej jednoty“, si v západnej Európe získal povesť štátnika vďaka svojej podpore pomoci Ukrajine a snahám o presadenie ekonomických reforiem.

Francúzsko je znepokojené

Draghiho demisia spustí „obdobie neistoty“ a bude znamenať stratu jedného z „pilierov Európy“. Povedala to vo štvrtok francúzska ministerka pre európske záležitosti Laurence Booneová v rozhovore pre rozhlasovú stanicu France Inter.

„Taliansko sa chystá vstúpiť do obdobia, ktoré bude možno menej stabilné než predtým. Chcem vzdať hold Mariovi Draghimu, ktorý je mimoriadnym štátnikom a partnerom Francúzska. Spolupracovalo sa nám dobre. Je pilierom Európy,“ povedala Booneová.

AFP pripomína, že Draghi má blízke vzťahy s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom, pričom obaja vlani podpísali francúzsko-taliansku dohodu s cieľom posilniť vzájomné vzťahy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet