Na hlavný obsah

Taliansky premiér Draghi vo štvrtok pravdepodobne odstúpi z funkcie, píšu médiá

Dolná komora parlamentu má hlasovať o dôvere vláde.

Taliansky premiér Draghi vo štvrtok pravdepodobne odstúpi z funkcie, píšu médiá
Taliansky premiér Mario Draghi (vpravo). Foto: TASR/AP

Taliansky premiér Mario Draghi má vo štvrtok (21. 7.) ráno vystúpiť v dolnej komore parlamentu, ktorá by potom mala hlasovať o dôvere vláde. Namiesto toho však premiér začne zasadnutie a rovno oznámi rezignáciu, píše server la Repubblica. Predčasné voľby by mohli byť 2. októbra, dodáva taliansky server.

Počas dňa sa Draghi stretne s prezidentom Sergiom Mattarellom a podá demisiu, píše agentúra AFP s odvolaním sa na talianske médiá. Draghi sa ju pokúsil podať už minulý štvrtok (14. 7.), prezident ju však vtedy odmietol. Mattarella šéfa vlády požiadal, aby oslovil parlament a získal tak jasný obraz o politickej situácii.

Draghi ponúkol svoju demisiu po tom, ako koaličný partner, populistické Hnutie piatich hviezd (M5S), bojkotovalo dôležité hlasovanie v Senáte.

V stredu (20. 7.) prejavila síce Draghimu dôveru väčšina senátorov, tri z vládnych strán však hlasovanie bojkotovali, čím podkopali premiérovu víziu jednotnej vlády. Práve vládnou jednotou Draghi podmieňoval svoje zotrvanie v úrade.

Draghi nie je politik, avšak počas 17 mesiacov, čo stojí na čele nezvyčajnej talianskej vlády „národnej jednoty“, si v západnej Európe získal povesť štátnika vďaka svojej podpore pomoci Ukrajine a snahám o presadenie ekonomických reforiem.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet