Na hlavný obsah

Taliansky premiér Draghi získal dôveru Senátu

Jeho koaliční spojenci sa ale zdržali hlasovania.

Taliansky premiér Draghi získal dôveru Senátu
Taliansky premiér Mario Draghi. Foto: TASR/AP

Taliansky premiér Mario Draghi má dôveru Senátu. Získal 95 hlasov, 38 senátorov hlasovalo proti. Tri z vládnych strán ale dnešné (20. júla) hlasovanie bojkotovali, čím podkopali Draghiho víziu jednotnej vlády.

Práve vládnou jednotou Draghi podmieňoval svoje zotrvanie v úrade po tom, čo prezident Sergio Mattarella minulý týždeň odmietol jeho demisiu.

Dnešného hlasovania o dôvere sa nezúčastnilo Hnutie piatich hviezd (M5S). To stojí za súčasnou vládnou krízou, ale tiež pravicové strany a Draghiho spojenci Hore Taliansko a Liga.

Draghi ponúkol prezidentovi svoju rezignáciu vo štvrtok (14. júla) po tom, ako stratil podporu populistického hnutia M5S, ktoré sa odmietlo zúčastniť na hlasovaní o dôvere vláde. Mattarella šéfa vlády požiadal, aby oslovil parlament a získal tak jasný obraz o politickej situácii.

Draghi dnes (20. júla) pri prejave v senáte vyhlásil, že vo funkcii zostane. Podmienil ju však podporou strán širokej vládnej koalície. Spomenul tiež širokú podporu verejnosti, ktorá na neho apelovala, aby z úradu neodstupoval.

Problém s populistami

Draghiho predstava „koalície národnej jednoty“ ale dnes zlyhala po tom, čo vládne strany postupne oznamovali, že sa hlasovania o dôvere nezúčastňujú.

Jeden zo senátorov Ligy Stefano Candiani vyhlásil, že Draghiho podporí, ak „vytvorí vládu bez populistov (M5S)“, v opačnom prípade odovzdá slovo voličom v predčasných voľbách. To Draghi odmietol.

Keďže premiér Draghi nezískal všeobecnú podporu, o ktorú usiloval, predčasné voľby v septembri či októbri sú teraz najpravdepodobnejším scenárom ďalšieho politického vývoja, píšu svetové agentúry.

Išlo by o bezprecedentnú situáciu, pretože od konca druhej svetovej vojny sa parlamentné voľby v Taliansku nekonali na jeseň. V tom období zákonodarcovia zvyčajne hlasujú o rozpočte na ďalší rok.

Tento rok navyše pred príchodom zimy bude Taliansko aj viaceré európske krajiny možno riešiť akútnu energetickú krízu pre ukončenie dodávok ruského plynu v súvislosti s vojnou na Ukrajine a sankciami, ktoré Západ voči Moskve zaviedol.

Minister zahraničia Luigi di Maio dnešok označil za „čierny deň pre Taliansko“.

„Taliani budú pri volebných urnách múdrejší ako ich politici,“ napísal predseda Demokratickej strany Enrico Letta.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet