Na hlavný obsah

Taliansky prezident rozpustil parlament, krajinu čakajú predčasné voľby

Nové voľby sa musia konať do 70 dní.

Taliansky prezident rozpustil parlament, krajinu čakajú predčasné voľby
Na fotografii Mario Draghi. Foto: TASR/AP

Taliansky prezident Sergio Mattarella rozpustil parlament. Taliani pôjdu predčasne k voľbám, talianske médiá hovoria o termíne 25. septembra. Premiér Mario Draghi podal vo štvrtok (21. 7.) ráno do rúk Mattarelly svoju demisiu. Prezident ho požiadal, aby kabinet dočasne viedol ďalej.

Draghiho rezignácia a rozpustenie parlamentu je vyústením vládnych sporov, ktoré odštartovalo populistické Hnutie piatich hviezd (M5S), keď sa nezúčastnilo na hlasovaní o dôvere vláde minulý týždeň. Draghi neskôr vyhlásil, že vo funkcii premiéra zostane, ak sa za neho strany širokej vládnej koalície postavia.

Nové hlasovanie o dôvere v senáte v stredu (20. 7.) ale okrem M5S bojkotovali ďalšie dve pravicové vládne strany Liga a Nahor, Taliansko (Forza Italia), čím podkopali Draghiho „koalíciu národnej jednoty“. Premiér v reakcii podal demisiu.

Mattarella povedal, že nové voľby sa musia konať do 70 dní. Stanovenie presného dátumu prenechal vláde, pravdepodobne ale pripadnú na koniec septembra, píše agentúra Reuters. Talianska štátna televízia uvádza, že voľby budú 25. septembra.

„Obdobie, ktorým si prechádzame, nám nepovoľuje žiadnu omeškanie vo vládnutí. Potrebujeme činy na zvládanie ekonomickej a sociálnej krízy a rastúcu infláciu,“ povedal prezident vo krátkom prejave z Kvirinálskeho paláca.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet