Na hlavný obsah

Termálne kúpalisko Podhájska je opäť ohrozené

Prokurátor napadol povolenie na odber geotermálnej vody.

Kauza termálneho kúpaliska Podhájska pokračuje. Prokurátor napadol najnovšie povolenie na odber geotermálnej vody. Vďaka nemu mohli po roku problémov napustiť bazény.

Podľa informácií RTVS sa na stranu prokurátora priklonilo ministerstvo životného prostredia a povolenie na čerpanie vody, zatiaľ neprávoplatne, zrušilo. Pre podhájsku vodu to môže znamenať opätovnú stopku.

Keď v januári slávnostne po roku napustili bazény termálnou vodou, netušili, že o pár mesiacov budú patálie pokračovať. Problémom sú opäť povolenia.

To najnovšie na čerpanie vody, ktoré im koncom minulého roka vydal okresný úrad v Nitre, napadol v marci prokurátor svojím protestom. Tvrdí, že je nezákonné.

„Účastníkom konania o povolení čerpania geotermálnych vôd nebol vlastník podzemných geotermálnych vôd, ktorým je podľa Ústavy Slovenská republika. Navyše rozhodnutie Okresného úradu Nitra vydali bez toho, aby prebehlo zisťovacie konanie o posudzovaní vplyvov na životné prostredie,“ nachádza sa v stanovisku Jaroslava Mačeka, prokurátora Krajskej prokuratúry v Nitre.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Rozhodnutie je podľa prokurátora navyše aj zmätočné. Sekcia vôd na rezorte životného prostredia mu podľa našich informácií dala za pravdu a ťažko vybojované povolenie na odber Podhájskej vody, zrušila.

„Konanie prebieha aktuálne na ministerstve životného prostredia, preto sa do jeho právoplatného skončenia nemôžeme podrobnostiam ďalej vyjadrovať,“ uviedol Michal Kiča (nom. OĽANO), štátny tajomník Ministerstva životného prostredia SR.

V Podhájskej sa voči rozhodnutiu odvolali, takže zatiaľ nie je právoplatné. Na ťahu je teraz opäť ministerstvo životného prostredia a minister, ktorí musia rozhodnúť. Starosta Podhájskej iba stručne odkázal, že dovtedy zostávajú bazény termálnou vodou napustené a kúpalisko stále otvorené.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny