Na hlavný obsah

Tisíce ľudí demonštrovali za nezávislosť Walesu od Británie

V Škótsku chystajú ďalšie referendum.

Tisíce ľudí demonštrovali za nezávislosť Walesu od Británie
Tisíce ľudí vo Walese demonštrovali za nezávislosť. Foto: twitter

Tisíce ľudí v sobotu (3. 7.) vo waleskom meste Wrexham demonštrovali za nezávislosť Walesu od Británie. Podľa organizátorov bol pochod príležitosťou vyjadriť želanie „uberať sa iným smerom“.

Účastníci pochodu sa podľa Carrie Harperovej, ktorá sa podieľala na organizácii demonštrácie, zaujímajú hlavne o možnosti, ktoré Wales má. A o debatu, ktorú podobné akcie rozprúdia.

„Zvlášť v súvislosti s druhým referendom (o nezávislosti), ktoré sa chystá v Škótsku, a širokou podporou zjednoteného Írska,“ dodala Harperová.

Škótska premiérka Nicola Sturgeonová uviedla, že škótsky parlament predloží návrh zákona o referende o škótskej nezávislosti. Plánovaný dátum konania je 19. október 2023.

Britská vláda premiéra Borisa Johnsona referendum odmieta. Argumentuje okrem iného tým, že škótsky ľud vyjadril vôľu zotrvať v Spojenom kráľovstve už v roku 2014, keď za to hlasovalo 55 percent zúčastnených.

Škótsko aj Severné Írsko

K volebným urnám vtedy prišlo takmer 85 percent voličov. O zjednotení Írskej republiky a Severného Írska sa hovorí predovšetkým kvôli odchodu Británie z Európskej únie a problémom, ktoré tento krok priniesol.

„Musíme diskutovať o tom, aký druh krajiny si želáme. Je správny čas a Wrexham je pre túto konverzáciu správne miesto,“ uviedla Harperová.

Wrexham bol jednou z ôsmich britských obcí, ktoré boli pri príležitosti osláv 70 rokov kráľovnej Alžbety II. na tróne povýšené na mesto.

„Myslím si, že je dôležité práve teraz začať znovu diskutovať. A keď vidíme, ako to ide vo Westminsteri z kopca, tak sme sem prišli pochodovať, hovoriť a stretnúť sa s ostatnými,“ uviedol David, jeden z účastníkov demonštrácie. Vo Westminsterskom paláci v Londýne sídli britský parlament.

Pochodu sa podľa organizátorov z hnutia All Under One Banner (AUOB) zúčastnilo medzi 6 000 až 8 000 ľudí. Iné správy podľa BBC hovorili o 3 000 účastníkoch.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet