Na hlavný obsah

Tisíce ľudí v Severnom Írsku si sprievodmi pripomenuli kráľa Viliama Oranžského

Na pochody dohliadala polícia.

Tisíce ľudí v Severnom Írsku si sprievodmi pripomenuli kráľa Viliama Oranžského
Muž s vlajkou Severného Írska pred ohňom, ktoré sa kladú pri príležitosti osláv víťazstva kráľa Viliama Oranžského. Foto: ČTK/PA

V celom Severnom Írsku v utorok (12. 7.) vyšli tisíce ľudí v sprievodoch Oranžského rádu. Pripomínajú si bitku z roku 1690, v ktorej protestantský kráľ Viliam Oranžský porazil katolíckeho rivala Jakuba II. Unionisti týmito sprievodmi vyjadrujú podporu zotrvania Severného Írska vo zväzku s Veľkou Britániou, uviedla agentúra AFP.

Pochody Oranžského rádu tradične vrcholia 12. júla a sprevádzajú ich kapely oranžských lóží. Na poriadok v uliciach dohliada tretina všetkých severoírskych policajtov, čo je asi 2 500 mužov, píše BBC. Noc predchádzajúca sprievodom patrí ohňom, čo si každoročne žiada vysoké nasadenie hasičov.

Podľa policajných odhadov sa tento rok konalo počas sviatočnej noci 250 ohňov a na utorok ohlásili 580 sprievodov. Trasa 33 z nich vedie cez katolícku štvrť, čo by mohlo vyvolať násilnosti.

Tri desaťročia sektárskeho násilia v Severnom Írsku medzi protestantskými unionistami a katolíckymi republikánmi, ktoré si vyžiadalo vyše 3 600 obetí, v zásade ukončila v roku 1998 mierová dohoda medzi oboma znepriatelenými stranami. Unionisti však trvajú na udržaní Ulsteru pod britskou nadvládou, republikáni presadzujú odtrhnutie od Londýna.

Tohtoročné oslavy – po dvoch rokoch skromnejších pre pandémiu – sa konajú v napätej dobe. Severné Írsko je už tri mesiace bez vlády, pretože najväčšia unionistická strana blokuje vznik novej vlády pre výhrady k brexitovej dohode.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet